Регистрация

5 причини повече хора да инвестират в крипто

5 причини повече хора да инвестират в крипто

Срещали ли сте някой през последните 3 години, който не е знаел какво представляват криптовалутите? Тъй като все повече и повече хора откриват крипто, мнозина решиха да започнат да инвестират в този нов клас активи. Криптовалутите обаче са известни като високорискови инвестиции, но защо тогава повече хора инвестират? 

 

Бързо търсене в мрежата по темата ще доведе до статия след статия, показваща колко пари бихте имали досега, ако сте инвестирали в Биткойн или други алткойни преди една, пет или десет години. През последните години обаче повече инвеститори предпочитат да се присъединят към партито, вместо да съжаляват за това, което може да са пропуснали. 

 

Освен това крипто-светът все още е пълен с изненади - постоянно има нови и интересни проекти, които решават проблеми на традиционните финанси. Освен това ъпдейтите за изграждането на вторите слоеве на водещите криптовалути също нажежават настроенията - помислете за ETH 2.0, който очакваме след броени седмици. Но зад неотдавнашния ръст на крипто инвестициите има още нещо.

 

Ето 5 причини, поради които крипто става толкова популярно.

 

1. Хората научават за крипто

През последните няколко години популярността на крипто нарасна експоненциално. Някога считано за нишови знания само за експерти, крипто сега е тема, за която почти всеки е чувал.

 

Това, което нарасна заедно с популярността на криптовалутите, беше осъзнаването за технологията: това може да е една от причините много начинаещи да започнат да инвестират и – в определени случаи – да държат криптовалути. Всъщност, след като за крипто се говори редовно, много хора започнаха да четат за него и да откриват различни проекти.

 

Общността също се разраства около мотото за инвестиране и притежаване на криптовалута за постигане на споделена цел - това е, например, децентрализация.

 

Въпреки това някои инвеститори претърпяват големи загуби, поради волатилтостта на дадена криптовалута. Препоръчваме ви да направите проучване и наистина да се информирате за всички възможни резултати, преди да вземете финансово решение.

 

2. Институции и компании инвестират в крипто

Това, което също допринесе за попадането на крипто на радара (и понякога в портфейлите) на инвеститорите, е фактът, че институционалните инвестиции в крипто нарастват бързо, в разгара на дебата дали това може да бъде хедж срещу инфлацията.

 

Компанията за бизнес технологии, MicroStrategy, направи доста заглавия с монументалните си инвестиции в Биткойн. Големи банки от ранга на BNY Mellon също споделят положителни емоции и създават крипто свързани продукти.

 

Не само компании и институции, но и инвеститори отделят справедливи дялове от своите портфейли за крипто активи, като съоснователя на Reddit, който е известен притежател на Етериум.

 

Институции, компании и известни инвеститори помогнаха за поставянето на криптовалутите в светлината на прожекторите и запознаха потенциалните инвеститори със случаите на използване на криптовалутите.

 

3. Най-новите случаи на употреба на крипто ги правят по-практично

Допреди няколко години и до известна степен все още не беше необичайно криптовалутите, и по-специално Биткойн, да се свързват със злонамерени употреби. Това вероятно е свързано с Darknet и “Пътя на коприната”, криптиран пазар за широк спектър от незаконни дейности. Той работи от 2011 до 2013 г. и Биткойн е използван за много транзакции, направени там.

 

Днес случаите на използване на крипто са загубили по-голямата част от негативната аура. Вместо това тяхното използване става все по-практично, което води до по-положително отразяване в новините.

 

Въвеждането на Биткойн като законно платежно средство в Ел Салвадор проправи пътя за първоначални спекулации около приемането на криптовалутите в други страни. Въпреки че все още нищо не е издълбано в камък и овековечено, това събитие може да бъде отправна точка за по-широко приемане на крипто.

 

Освен това плащането с крипто вече не е непременно свързано с престъпни дейности: компании като Microsoft, Amazon, Coca Cola и много други приемат крипто като метод на плащане. 

 

Благодарение на непрекъснато нарастващото признание от предприятия, институции и дори държави, крипто вероятно се превръща в по-ежедневен актив в очите на инвеститорите и се отдалечава от скандалния си имидж.

 

4. NFT и DApps нарастват по популярност 

Наред с нарастващата масова популярност и нарастващите случаи на използване на крипто, децентрализираното финансиране (DeFi) и NFT също се увеличават.

 

Няколко блокчейна поддържат NFT и DApps, сред които Етериум (ETH) все още е водещата мрежа за DeFi и DApps. Естествено, други криптовалути се утвърждават като претенденти, три от тях са Solana (SOL), Avalanche (AVAX) и Algorand (ALGO).

 

Напоследък светът на NFT вижда интерес от популярни като Lindsay Lohan, Paris Hilton, Doja Cat и Mike Shinoda. 

 

TikTok също стартира своята NFT колекция, а Facebook наскоро инвестира $50 милиона в изследвания за своята метавселена. NFT дори успяха да заемат централната сцена във футболния свят, дотолкова, че вече имаме първия NFT трофей UEFA EURO 2020.

 

5. Крипто сe движи към зелена енергия

Нарастващата популярност на криптовалутите също постави на масата спешна тема: въздействието върху околната среда на крипто копаенето. Добивът идва с високи енергийни разходи, особено с блокчейни, използващи Proof of Work (PoW), както се използва от крипто гигантите Биткойн и към момента Етериум. Очаква се Етериум да премине на Proof of Stake до края на годината.

 

За да се справят с екологичните проблеми, свързани с Proof of Work, много алткойни избират Proof of Stake (PoS) като по-евтино и по-устойчиво решение. Някои блокчейни, като Algorand (ALGO), дори направиха една крачка напред, като станаха въглеродно-отрицателни.

 

Също така си струва да се отбележи, че има някои интересни и може би необичайни разработки около добива на PoW и как да го направим по-екологичен. Например компания за добив на Биткойн в Ел Салвадор се захранва от енергията на вулкан.

Това решение може да е ново в Ел Салвадор, но не и в Исландия, където геотермалната енергия за добив се използва от години.

 

Независимо от това, този все по-популярен, „по-екологичен“ алгоритъм можеше да накара повече хора да инвестират в крипто, сега, когато въглеродните отпечатъци на много алткойни намаляват.

 

Готови ли сте да започнете да инвестирате?

Мислите ли да инвестирате? С Altcoins.bg това е само въпрос на няколко кликвания. Платформата ни предлга разнообразие от над 30 криптовалути за директна търговия.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога