Регистрация

5 неща, които да следите в Биткойн тази седмица

5 неща, които да следите в Биткойн тази седмица

Крипто биковете успяха да удържат фронта, докато техните братя при златото се провалиха и отбелязаха срив до четиримесечно дъно. Биткойн продължи положителният си тренд и тази седмица, след като затвори трета поредна седмична свещ на зелено, този път с +4,000$. Но може ли да издържи още?

 

След като повечето дни от изминалата седмица преминаха в консолидация под локалните върхове, мненията на трейдъри и анализатори бяха противоречиви затова накъде ще поеме цената през уикенда и предстоящата седмица. В крайна сметка се оказа, че събота и неделя са точно това, което биковете чакаха, като биткойн премина през множество нива на съпротива и достигна цена от 45,000 долара. Това даде голяма увереност на биковете, но разбира се с едно наум, защото при Биткойн, всичко е възможно.

 

Днес представяме пет фактора, които могат да повлияят на цената на BTC през следващите дни.

 

Вторник - денят, в които ще се гласува законопроекта за данък върху криптовалутите в САЩ

Законопроектът за инфраструктурата, както е неофициално известен, продължава да предизвиква ожесточени дебати и се очаква да бъде гласуван във вторник. В сметката от 1 трилион долара има спорен въпрос за криптовалутите, който се стреми да преразгледа данъчните задължения за бизнеса. Именно това предизвика фурор в индустрията - дотолкова, че дори американските сенатори внесоха изменения за промяна на езика на законопроекта. Тъй като крайният срок е вторник, се очертава, че участниците на пазара биха били доволни и от не толкова благоприятен резултат, защото криптовалутите поне са попаднали в полезрението на всички.

 - Сам Банкман-Фрид, главен изпълнителен директор на борсовата платформа FTX, каза в поредица от туитове за законопроекта:

Първото нещо, което крипто трябваше да направи тук, беше да се увери, че Вашингтон е наясно, че в законопроекта има разпоредба, която се нуждае от изясняване. Това беше успешно!

След това той туитна още:

"Вашингтон вече е наясно." и

"Трябва да се излезе с разумни, добросъвестни компромиси и да стане ясно, че това е целта."

 

Златото се срина и достигна четиримесечно дъно.

Ако оставим законопроектът за данък върху криптовалутите в САЩ, цялостната макросреда представя смесена перспектива за биткойн.

Рано сутринта, след отварянето на NYSE, наблюдавахме спад при благородните метали, който започна с гръм и трясък. Този срив на благородните метали, може да обясни и спада на крипто пазарите по същото време. След като стартира на $1763, златото рязко падна и дори видя игла до $1686, преди да се възстанови, което е най-ниското ниво за актива от края на март.

 

Традиционно за двата лагера в Туитър 'биткойн срещу злато', привържениците на биткойн бързо се пошегуваха.

 

Инвеститорът и подкаст домакин Антъни Помплиано също се включи, като коментира:

"Ние ще гледаме свиването на пазарната капитализация на златото в реално време през следващото десетилетие"

 

Други отбелязаха връзката между по-добрите резултати на Биткойн с напредъка пред Сената на САЩ.


XAU/USD 1-дневна диаграма на свещи. Източник: TradingView

 

Цената на BTC преминава съпротивите

В този контекст, Биткойн се представи невероятно добре през последните дни - за съжаление на всички мечки. Уикендът даде тласък към връх от над 45,400 долара на Bitstamp, което бележи повратна точка преди сравнително скромната корекция до около 43,500 долара.


BTC/USD 1-седмична свещ диаграма (Bitstamp). Източник: TradingView

„Тази седмица BTC напълно потвърди пробив в многомесечния си диапазон“, обобщи търговецът и анализатор Rekt Capital.

„BTC възстанови 200-дневната EMA като подкрепа, дългосрочен показател за настроението на инвеститорите. BTC също изпробва 21-седмичната EMA като поддръжка, изпитан във времето индикатор на бичи пазар. Беше страхотна седмица."

Тези осреднени стойности (200 EMA & 21 EMA) са били най-наблюдаваните индикатори през изминалата седмица от всички анализатори и трейдъри.

Поглед към нивата на покупка и продажба сред трейдърите например в Binance сега показва степента на „промяна“ на нивата на подрепа и съпротива. $41,500 се превърна в твърда подкрепа, докато продавачите се установиха по-високо над върховете в неделя.

 

Трудността за добив се увеличава

Цифрите на хашрейта на биткойн в момента показват 100 екхаша в секунда (EH/s). Показанията от 105 EH/s в понеделник са повече от 20 EH/s над най-ниските стойности през юни и около 63 EH/s под върховете на всички времена. Трудността, която в края на юли получи първата си положителна корекция след два месеца и половина спад, е готова да скочи за три дни с над 7%.


Биткойн графика на трудност. Източник: Blockchain.com

Всичко намеква за продължително засилване на хашрейта, подкрепен от китайските миньори, част от които са успели вече да се преместят в нови юрисдикции. Анализирайки поведението от средата на юли, статистикът Уили Уу коментира връзката между нарастващите основи и спот цената, като според него мантрата „цената следва хешрейта“ е изцяло валидна.

„Фундаментът не предвижда цената в краткосрочен план, но ако се даде достатъчно добра времева перспектива, цената настига фундаментът“, каза той.

 

Според представена от него диаграма, анализираща намаляващото предлагане на BTC, логичната цена на BTC/USD би трябвало да бъде над 53,000 долара.

 

Пазарът вече граничи с „изключителна алчност“

Междувременно, връзката между цената и настроението на пазара може да даде повече поводи за тревога сред тези, които залагат на продължване на ръста.

Индексът Fear & Greed Index (който всяка сутрин ви представяме в статиите от Сутрешното Кафе), е съставен от многобройни фактори, които определят нивото му между 0 и 100, като 100 е максималната алчност. В неделя индексът достигна 74, което граничи с „изключителна алчност“, въпреки че BTC/USD се повиши със сравнително скромните $5,500 през седмицата.

 

„Това е извънредно високо“, реагира инвеститорът и анализатор Винс Принс.

Само за няколко дни индексът премина от неутрален през алчност до изключителна алчност.

 

Естествено корекцията дойде в съответствие с лекия спад на цената в понеделник сутринта и Fear & Greed индексът се върна на ниво от 65, все още обозначен като „алчност“. По време на пика на биковете се появяват резултати от 95/100 - тази зона е в съответствие с последващите разпродажби на пазара.

 


Индекс на Crypto Fear & Greed към 9. август. Източник: Alternative.me

Източник: Cointelegraph

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога