Регистрация

DeFi TVL спада с над 40% през май. Не е за хора със слаби сърца!

DeFi TVL спада с над 40% през май.  Не е за хора със слаби сърца!

За някои тази статистика може да е опасна за сърцето! Ако има такива лица, моля не продължавайте да четете!

Добре дошли на всички крипто смелчаци. През май DeFi протоколите преминаха през нещо, което ще е трудно да забравим. Общата стойност на активите заключени в проектите (TVL) спадна с над 40%, като достигна $109.1В.

 

Разбира се основната причина за случката е колапсът на Terra и UST, които изтриха от пазара $28В. Мрежата на Етериум е преживяла спад от $40В.

Освен обаче Етър, другите блокчейни на първи слой също имат немалки загуби. $5B от TVL-а на Avalanche са се изпарили, а Binance Smart Chain е загубил $2В според DeFiLlama.

Не е изненада, че най-силно засегнати остават стейбълкойните. С фалита на UST почти всеки опита да закрие подобни позиции. Curve, децентрализирана борса за стейбъли, загуби водещата си позиция като DeFi cross-chain протокол. Заключените средства са спаднали с 50% като към момента те са $8.86В. Далеч от $24В, които протоколът е имал.

MakerDAO превзема Curve

MakerDAO обаче се възползва от момента, за да вземе надмощие над Curve. MakerDAO отговаря за DAI стейбълкойна и въпреки спада на TVL-а с 30%, той държи $9.6В активи.

Един от топ протоколите за стейкване на деривативи Lido също преживява тежки загуби. Той е бил често използван от холдърите на LUNA и от TVL в $19.4В, сега имa $7.8В.

Tron е нагоре 

Въпреки спада, TVL-ът на Tron е нагоре с 43.16% за последния месец. Той се превърна в третия най-голям чейн за умни договори, като изпревари Solana, Fantom и Avalanche. Единствените протоколи преди Tron са естествено Етериум e Binance Smart Chain. 

Причината за възхода на Tron се дължи на ръста на JustLend, който е нагоре с 68.22% за последния месец. Според някои ръстът се дължи на алгоритмичния стейбълкойн USDD, който дава над 15% годишна лихва. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога