Регистрация

Достигнахме ли пика на инфлацията? Биткойн и Етър на рали

Достигнахме ли пика на инфлацията? Биткойн и Етър на рали

Вчера беше CPI денят! Денят, в който монетарната политика показва резултатите си наяве с пълен блясък. 

 

В предходния брой говорихме за последния репорт от пазара на труда и как въпреки първоначалния поглед за повишение на работните места, се оказа, че голяма част от американците търсят втора работа и преминават към непълен работен ден. Е, това сигнализира за охлаждане на трудовия маркет, но най-важният показател за ФЕД си остава инфлацията.

🏖️Комбинирай крипто + незабравими моменти с нашата лятна промоция!

Данните за нея бяха готови вчера, но нека първо направим обобщение на какво се случи досега. На предходната среща на FOMC ФЕД съобщи, че спира с насоките си за монетарната политика и ще действа на момента, като ползва данните от докладите. След срещата голяма част от инвеститорите останаха с впечатлението, че всичко приключи и вече сме видели най, най-горещата инфлация. Въпреки това Пауъл напомни, че ако цените продължават да се покачват, лихвите ще продължат да се катерят още по-агресивно. 

 

Така очакванията за инфлацията за месеца бяха 8.7% - все още високи, но по-ниски от реалните числа за миналия месец в 9.1%. 

 

Това, което не видяхме, за разлика от миналия месец, е, че Белият дом бяха доста тихи. Преди публикуването на числата за предходния месец, те говориха, че покачването на цените се забавя, което беше като предупреждение за очакванията за голям процент. Така и стана - 9.1% бе изненадващ, особено след като видяхме повишение на лихвите с 0.75%. Без дума за числата този месец, инфлацията стои на 8.5% - по-малка дори от прогнозите. 

 

Цената на храните и наемите е все още висока, но тази на горивото е спаднала. Според корпорациите през следващите месеци ще виждаме още по-голямо редуциране на цената, което директно ще намали CPI. По-тромаво обаче стои случаят с наемите, които могат да видят спад в цените от следващите 7-8 месеца. Вече има охлаждане на пазара на имотите. 

 

Пазарите реагираха много радостно на тези новини. S&P 500 беше нагоре с над 2%, Биткойн се повиши с 2% веднага след новината, като в момента вижда възход от 6.92% за последните 24 часа. Етериум пък отбеляза най-големия си възход от два месеца, като се повиши с 12% за 24 часа и в момента на писане се търгува на $1890. 

 

Solana е нагоре с 12.40%, а Uniswap с 9.59%. 

 

Разбира се имаше много коментари, че най-вероятно сме достигнали пика на инфлацията, но имаше и представители на опонентния лагер “8.5% е все още високо”. Реално няма как да се върнем на здравословните нива, без да минем през междинните числа, нали? 

 

Накъде сме се запътили? Като потвърждение за охлаждането на икономиката, ще се наложи да бъдем търпеливи и да видим числата за следващия месец. Ако те бъдат още по-надолу, за което се надяваме, е възможно да има повишение на лихвите от 50%, а защо не и 25%. Колкото повече наближават изборите между мандата през ноември обаче, толкова по-напрегнато ще става за двата политически лагера в САЩ. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога