Регистрация

Измами с криптовалути в интернет! За какво да внимаваме?

Измами с криптовалути в интернет! За какво да внимаваме?

Противно на мнението на много „анализатори“, ние от Altcoins.bg смятаме, че този бул рън не е приключил, няма да приключи скоро и все още не сме видели най-интересното. Не сме достигнали до еуфорията, масовото навлизане на нов капитал от ритейл инвеститори, параболичната графика само нагоре и т.н.

Всичко това предстои според нас (това е изцяло наше мнение, базирано на нашите виждания и не е реклама или препоръка за покупка на криптовалути! Ние не сме анализатори или финансови съветнициЦелта на тази публикация е съвсем друга!). В следващите месеци и дори години очакваме в пазара да се налеят още много пари от хора, които нямат никаква представа от криптовалутите и тяхната динамика.

Затова решихме да направим статия, в която да предупредим новите ентусиасти за опасностите, които дебнат от всеки ъгъл.

Информацията е доста, затова статията ще бъде разделена на две части. Първата част ще бъде по-обща за измамите с криптовалути в интернет, а втората ще бъде базирана на реални истории.

Нека сега започнем със същинската част.

Onecoin… Естествено започваме от тази „велика“ валута, която щеше да убие биткойн. Единствената валута, която имала реално приложение, която не се използвала за спекулация и т.н. Какви ли не глупости сме чували! Измама за милиарди, водена от Ружа Игнатова. Въпреки, че самата измама е доста стара и приключи преди години, наскоро видяхме, че се опитват да я рестартират. Има прекалено много информация в интернет защо това е измама, затова внимавайте и НЕ се хващайте!

Изпрати 0.5 ETH (BTC), аз ще ти пратя 1!

Това е много разпространена измама, която се случва в социалните мрежи. Правят се копия на профили на известни личности, компании, фирми и се споделят през този фалшив профил „Уникални промоции“. Вие просто изпратете количество Етериум или Биткойн и те ще ви го удвоят. Да, сещате се кой е получил нещо насреща!

Дори преди време имаше фейк копие и на нашата фейсбук страница, мисля и на други колеги, от които се предлагаха подобни схеми… Успяхме да ги хванем навреме, да ги блокираме от страницата и да докладваме на фейсбук.

Фишинг атаките са друг метод, който измамниците използват, за да се доберат до вашите пари и криптовалути. Доста често ще видите точни копия на известни борси, сайтове, портфейли и т.н. Ако случайно се логнете в сайта клонинг, измамниците вече знаят данните Ви за логин за истинската борса. Затова е важно да проверявате дали сте влезли в точния сайт и да включите всички възможни защити на профила си по борсите, за да не останете неприятно изненадани някой ден.

Ledger фишинга и измамите с хардуерни портфейли ги изнасяме в отделна графа. Преди известно време базата данни от поръчките на Ledger беше хакната и измамниците успяха да се доберат до подробен списък с всички клиенти, закупили Ledger-и от официалния сайт. Повтаряме, че имат информация само кой е закупил такова устройство. Нямат достъп до парите в Ledger-ите на хората, нито знаят думите, нито нищо! Самата компания Ledger няма достъп до тази информация, за да лийкне към някой друг.

Просто измамниците използваха тази база данни, за да изпращат фишинг имейли на закупилите устройства, в които ги пренасочват към сайт, в който да си въведат сийд фразата, за да „защитят“ портфейла си. Сещате се как завършва историята… Сийд фразата не се дава никъде и на никого!

Другата измама с хардуерни портфейли са някои лица, които по различните платформи за търговия продават устройства с вече генерирана сийд фраза. Ако получите такъв Леджър, директно ресет-нете паметта му и си генерирайте нова фраза. Никога не използвайте вече генерираната, защото който има фразата, има и парите в портфейла.

Групи за трейдинг сигнали и Пъмп енд дъмп схеми

Голяма част от тези групи в световен мащаб са измама. Видите ли такава група, в която има много хора и ви обявят, че точно еди си колко часа трябва да купите еди си кой шиткойн, бягайте далеч! Това няма да завърши добре за вас!

Крипто курсове

Тук трябва да внимавате от кого купувате курс, на каква цена и дали въпросният човек има знанията, уменията и капацитета, за да ви научи на нещо. Ако някой ви каже, че чете графиката и знае какво ще се случи с пазара, то той е измамник. Ако знаеше, нямаше да ви каже, а вече щеше да е милиардер и намаше да му е до вас! Същото важи и ако ви споделят, че имат вътрешна информация кой е следващия Биткойн и кой алткойн ще пъмпне 100х!

Трейдинг индикатори

Нито един от тези индикатори не върши работа. Нито един! Независимо кой го рекламира. Трейдъри, не трейдъри, актьори – скам! Целта е да ви вземат месечния абонамент.

Кой е създал този индикатор и защо ви го споделя? Замислете се как би се представил този индикатор назад във времето? В рамка от 3-5, а 10 години на крипто пазара? Ще ви спечели ли пари или ще ги изгуби в дългосрочен план? И пак, представянето в миналото не е гаранция за бъдещи резултати.

Ако някой може да направи такъв индикатор, не би го продавал за $50-$100 в интернет на случайни хора. Ще го продаде на някой хеджфонд за милиарди, а не на вас! Ако го продава на вас, знаете какво да правите!

Пирамидални структури

За тях вече има доста информация. Ако решите да рискувате парите си в нещо такова обаче, то е задължително да знаете, че всички такива "проекти" в края на деня са скам. Ще измамят клиентите си и ще изчезнат с парите. Дали искате да прецакате тяхната схема и да излезете „навреме“ е въпрос на личен избор дали искате да "си играете с огъня". Ако имате излишни пари, просто ги дайте на хора, които имат по-голяма нужда от тях. Може би те ще ги управляват по-добре!

Трейдинг ботове

Тук естествено е валидно това, което казахме по-горе за индикаторите, курсовете и понци-тата. Голяма част от тях имат пирамидална структура и ви дават пари, за да доведете приятели. Важно е да разграничим рефералните програми от измамните. Всяка уважаваща себе си компания, която работи с клиенти и препоръки от клиенти, поддържа опцията да получите бонус, когато поканите приятел. МЛМ структурата (multi level marketing) е много успешна, просто вижте Avon, Oriflame и други. В крипто обаче видите ли дълбока пирамидална структура, т.е. да получавате комисионни няколко нива надолу, а именно за приятелите, които вашите приятели канят, и за техните приятели и т.н. 100% скам. Просто няма откъде да дойдат пари за толкова нива плащания, ако не е пирамида.

Просто се замислете, вие ако направите трейдинг бот, който да бие пазара, ще го продавате ли на случайни хора в интернет?

Екзит скам

Това са проектите, заради които голяма част от хората си мислят, че криптовалутите са измама, пирамида, балон и т.н. Те са създадени с една единствена цел - да привлекат много бързо капитал като използват някоя viral тема и после да изчезнат. Примери много... Инвестирайте само в доказани криптовалути, зад които стои стабилен екип, имат определена цел, решават даден проблем. Всяка друга спекулация, ако въобще ще се впускате в такава, трябва да е с минимална сума и с ясното съзнание, че вероятността да загубите тези пари е огромна.

Да, много хора направиха милиони от шиткойни, но колко от тях взеха тези милиони? Колко от тях ще ги задържат и няма да ги загубят в следващия?

В криптовалутите има много възможности, но и много подводни камъни. Важно е да сте с ясното съзнание какво точно правите с парите си, защо го правите и какви са рисковете!

С това първата част от тази поредица приключва. Много скоро ще добавим и втората част, която със сигурност ще ви бъде още по-интересна!

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога