Регистрация

Кое е различното в този крипто спад?

Кое е различното в този крипто спад?

От началото на годината цената на целия крипто пазар се бори да достигне нивата си от миналата година, макар и огромните инвестиции. Най-популярните токени - Layer 1, gaming и DeFi токените - са надолу с над 70% от своите рекорди. Докато цените стават все по-волатилни и се събуждаме с нов червен кендъл почти всеки ден, един въпрос се таи дълбоко в нашия ум. Колко ниско може да стигне? 

Тези, които са преживели крипто зимата през 2018 и 2019 може би си спомнят, че Биткойн падна с 83% след рекорда си от 2017 в $19 665. Етериум спадна с 94% до $83 след като постигна знаменитите $1448.

В момента, близо шест месеца след последния си рекорд, Биткойн и Етър се търгуват със спад от 56%-59%. Ако цикълът се повтори, то трябва да очакваме Биткойн да сменя ръце в $12 000, а Етър в $300. 

Но нека не бързаме да правим сметки, защото циклите са доста различни. От началото на последния бул пазар срещаме ниски лихвени проценти и най-високата инфлация в Америка от 40 години насам. За всичко това е отговорен ФЕД. 

 

ФЕД

През тази година ФЕД вдигна лихвените проценти два пъти (досега) като таргетът е 0.75%-1%. Това е далеч по-високо от 0%, които съпровождаха цялата пандемия. Така  инвеститорите бягат в по-стабилни активи като облигации на Treasury, което автоматично намалява търсенето на крипто.  В същото време ФЕД вдигаше лихвите от 2016-2019, което значи че бумът от 2017 е бил в подобна ситуация. 

Според Ryan Watkins, предишен анализатор в Messari, се намираме в глобално забавяне на икономиката, което влияе негативно на дигиталните активи. 

Трябва да вземе предвид и спадът на един от най-големите стейбълкойни Terra, който изтри от пазара $25 млрд в рамките на седмица.

 

Прогрес

Това, което прави този цикъл различен е и значителния прогрес. Според Watkins макар че все още има много проекти, които са безполезни, има много продукти, които решават съществуващи важни проблеми. В момента пространството се е развило на много по-високо ниво и съществуват NFT, DeFi, GameFi, които има добри финансирания и мотивация да продължат да строят. Предходният мечи пазар не е имал всичката тази иновация, която да подтиква разработчиците да остават в пространството. Този път това е съществена разлика.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога