Регистрация

Пазарът е надолу след публикуването на числата за инфлацията

Пазарът е надолу след публикуването на числата за инфлацията

Днес в броя говорим за горещия репорт за инфлацията в САЩ и какво означава той за икономиката. 

 

Вчера беше голям ден. Бяха публикувани числата за инфлацията през август, като това е най-очакваният анализ от пазара. Главната причина - именно тези данни показват какво се е променило с досегашната монетарна политика и какво може да очакваме занапред. 

 

Пазарите вече очакваха повишение на лихвите от 75 пункта при срещата на FOMC през следващата седмица. Но все пак имаше нетърпение дали инфлацията ще продължи тренда си от предходния месец надолу или ще обърне посоката и ще е по-висока. 

 

Числата не само дават идея за действията на ФЕД, но също така показват дали сме достигнали пика на високите цени или има място за още по-агресивна монетарна политика.

 

През последните дни видяхме зелено навсякъде, като очакванията за инфлацията на годишна база бяха 8%. Morgan Stanley бяха още по-оптимистични в 7.9%, а Bank of America заложиха на 8.2%. Според очакванията на месечна база инфлационният тренд трябваше да е надолу с 0.1%. 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

Кое обаче е по-важния измерител - инфлацията на годишна или месечна база? През миналия месец годишната инфлация бе 8.5%, а от месец до месец 0%. Байдън използва момента, за да създаде някое друго заглавие, че инфлацията е 0, особено имайки предвид изборите по средата на мандата. Реално месечната инфлация има по-голяма тежести, тъй като показва промените за по-кратък период. 

 

А сега е време за реалните числа. Общата инфлация на месечна база е била 0.1% нагоре, въпреки очакванията за 0.1% намаления. “Core” инфлацията, която изключва хранителните стоки и горивото е нагоре с 0.6%. Това е два пъти повече от очакванията за 0.3%. На годишна база повишението на цените е 8.3%, по-ниско от инфлацията за юли в 8.5%, но все още над предположенията. 

 

Индексът за храните е нагоре с 0.8% от месец за месец, индексът за енергията е надолу с 0.5% месец за месец, след като петролът отбеляза спад, но има повишение в цената на енергията. 

Здравните осигуровки са нагоре с 24% на годишна база, хранителните стоки с 13.5%, а наемите с 15.8%. 

 

Тези новини се отразиха очаквано или не негативно на пазара. Биткойн спадна с 4-6%, а Етериум с 7%,S&P 500 е надолу с над 4%, Nasdaq -3.53%.

 

Данните гарантират само едно - ФЕД ще е още по-настървен да вдига лихвените проценти и ще направи каквото е необходимо, за да докара инфлацията в нормални нива. Още от миналата седмица насам официални лица от Резерва споделят, че следващото повишение на лихвите ще е 75 пункта. Очакванията ни се оправдаха.

Изводите от репорта са два. Тези числа наистина са изненада - може би за някои не, но за повечето от нас и за пазара са. Очаквахме намаление на месечната инфлация, особено след положителните данни миналия месец. Второ ФЕД трябва да прецени какво се случва и как да се справи с него по възможно най-добрия начин. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога