Регистрация

Околосветско крипто пътешествие - аржентинците купуват стейбъли на премиум, а в Индия забавят темпа драстично

Околосветско крипто пътешествие - аржентинците купуват стейбъли на премиум, а в Индия забавят темпа драстично

Изглежда през по-дългия уикенд в САЩ поради Деня на независимостта, всеки е споделил със своите семейства някоя крипто новина, защото пазарът тръгна леко нагоре. Въпреки, че ръстът не е значителен и Биткойн все още е 75% под рекордните си нива, то в такъв застой повишение на цената от $1 000 за водещата криптовалута е забележим.

 

Освен обаче евентуалното разпространение на идеята за децентрализация навръх празника, се забеляза интересна тенденция в Аржентина. В края на миналата седмица премиерът на икономиката на страната Мартин Гузман е подал незабавна оставка. Това бе голям шок, тъй като именно той бе в основата на заема за $33B от IMF, който да помогне на държавата да пребори инфлацията и да изгради по-добра монетарна политика. 

Гузман е на позицията от 2019 насам и съпровожда икономиката в опитите за подобряване на ситуацията, но проблемите само се задълбочаваха. Инфлацията за май стои на 60% и продължава да расте.

 

Как обаче оставката на Гузман е свързана с крипто? 

На първо място отпуснатият от IMF заем засегна крипто тълпата - част от договорката с IMF е властите да обезкуражат използването на Биткойн и други криптовалути. Така през май Централната банка забрани на бизнесите да предлагат крипто свързани услуги, два дни след като две от най-големите банки в Аржентина съобщиха, че ще предлагат крипто инвестиции на клиентите си. 

 

На второ място големите нива на обезценяване на аржентинското песо карат населението да търси начини за опазването на трудно спечелените пари. От 2018 насам инфлацията е 42%, 50% - 2019, 39% - 2020, 54% за предходната година. Има добра логика защо Аржентина е в топ 10 страните по крипто адаптация.

 

Паниката от миналия уикенд обаче допълнително усили нещата - аржентинците са купували стейбъли като DAI и USDT буквално с каквото могат. Активността по борсите е била в пъти по-голяма. Разбира се по логиката на търсене и предлагане цената се покачва, като стейбълите са били купувани с до 15% премиум. Това означава, че плащаш 15% повече от $1, за да си купиш койн. 

 

Третата причина - в Аржентина съществуват регулации за количеството долари, които може да си закупиш за месец и сумата не е огромна - $200 чрез банка и $100 в кеш. Този “официален начин” кара хората да търсят други пътища за запазване на спестяваниято си и го виждат чрез крипто. Някои мислят, че изходът в USDT не означава крипто адаптация, каквато очакваме в пълния ѝ блясък, но реално тези хора имат пари в екосистемата и са част от нея. 

 

Продължаваме с околосветското пътешествие и отиваме в Индия

Докато в Аржентина се надпреварват за една бройка USDT, в Индия крипто борсите забелязват голям спад на активността. Причината - от началото на този месец всички ексчейнджи трябва да събират по 1% данъци на всяка транзакция над $126 (10 000 IND). След това борсата трябва да изпрати данъците директно на правителството. 

След влизането на новия текст, ​​WazirX, ZebPay и CoinDCX са загубили около 50% от активността си.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога