Регистрация

UST сагата продължава. Do Kwon зад още един фалирал стейбъл?

UST сагата продължава. Do Kwon зад още един фалирал стейбъл?

В днешния брой би трябвало да говорим за това, за което говорим всеки месец - числата на инфлацията. Това е тема, която в под нашето око, поради многото въпроси. Дали числото ще е по-голямо от предходния месец, дали ще мине 10% или ще видим намаление. Отговорите на всички тези питанки влияят както на участниците в пазара, така и на пазара генерално.

Въпреки това тази тема ще оставим за друг ден, подари факта, че сагата с UST продължава. 

 

Нека да преговорим някои от основите от вчерашния брой

UST е алгоритмичен стейбълкойн. Вместо да държи резерви с цел поддържане на пега от $1, той използва силата на умните договори, пазарните движения и арбитраж, за да държи стойността си стабилна. 

Екосистемата на Terra се състои от UST, Luna (токен за гласуване в протокола) и Anchor (стейкинг протокол, който дава лихва от 20% за депозитите). 

През уикенда ⅓ от депозитите бяха изтеглени, давайки началото на текущата паника.

 

Мнозина бяха скептични относно стейбъла и тази бройка експоненциално се повиши след последните събития. 

Трудно е да си представим как един актив, търгуваш се на $130, може да стигне до $0. В момента на писане цената на Luna стои на $0.28, а тази на UST - $0.61. 

 

Do Kwon, създателят на UST, излезе в Twitter с идеи за стабилизацията на ситуацията. По-конкретно LFG исака да събере $1 млрд от The Block. Договорът дава шанс на The Block да купува Luna токени на 50% дискаунт. Въпреки това конкретен план, който да бъде следван, няма. Надеждите за Do Kwon също изглежда са пред своя край, тъй като той сподели, че UST може би ще бъде обратно в играта, но не като алгоритмичен стейбълкойн. 

Ситуацията даде шанс на многото Биткойн максималисти да сочат с пръст и мото “казах ти”. Може би част от логиката им, че всичко извън Биткойн е скам и трябва да се подхожда с доза недоверие е права за всеки новоизлюпил се проект. 

 

Едно обаче е сигурно и то е, че ще има сериозни последствия за имдустрията. Не говорим за цената на Биткойн. Той работи блок след блок и не се интересува от никакви фактори като инфлация или останалите му крипто приятели. Става дума за регулациите. Шансовете тази случка да не бъде взета под внимание от регулаторите са меко казано нищожни. 

UST вече се превръща в примера, който те чакат: “може да стигне до $0”. Въпреки това надеждата ни е, че те ще вземат предвид космическите разлики, които съществуват и разберат, че алгоритмичен стейбълкойн и резервен стейбълкойн са два различни актива. 

 

Оказа се обаче, че личността на Do Kwon е по-интересна от очакваното. През 2017 е създаден стейбълкойн Basis, а малко след това проектът спира. 

През 2020 в създаден Basis Cash, алгоритмичен стейбъл, изграден от анонимните Rick и Morty. Стейбълкойнът също губи своя пег, като в момента на писане е даалеч от цент. Сега историята се повтаря, а предишни разработчици на Terra твърдят, че Do Kwon е всъщност Rick. Доста интересно, нали!

 

Поводи за размисъл. 

 

Това е днешният брой - историята за милиони долари, изгубени в рамките на броени дни. Истината е една и тя все някога ще излезе пред всички ни. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога