Регистрация

Топящият се пег на UST vs Биткойн

Топящият се пег на UST vs Биткойн

Има дни в крипто, които заслужават да получат свое име и да останат в историята. 

Става дума за UST и как новият стейбълкойн загуби своя пег (обезпечение) с долара. 

За да разберем грандиозността на това събитие, ще споменем, че дори председателят на Treasure Janet Yellen изказа мнение по въпроса. 

От по-широка гледна точка дори без проблемите с UST пазарът е надолу. Акции, суровини, крипто - всичко е надолу. През уикенда видяхме огромни ликвидации, но UST историята допълни сагата. 

 

Въведение:

Terra е проект, изграден на Cosmos. Той има не един, а два токена

Luna - който дава право на глас при решения

и

UST - стейбълкойн.

 

По своята природа стейбълите биват два вида. 

Резервни стейбълкойни като USDT и USDC, които поддържат своя пег чрез реални резерви като кеш. Иновативните умове на крипто обаче създадоха и още един вид стейбълкойн с цел крачка към децентрализираността - т.н алгоритмични стейбълкойни. Идеята е да се използва връзката между два актива, като $1 в Luna може да бъде заменен за $1 в UST. Когато се създаде Luna, се гори определено количество UST, което на теория създава опция за арбитраж. Когато единият токен е подценен пазарът трябва да се насочи към него и да запълни с ликвидност. 

 

Защо обаче някой би използвал UST на този ранен етап, когато съществуват доказани резервни стейбъли? Отговорът - защото протоколът Anchor дава възможност за лихва от 19.5% на депозитите. Всъщност това е и причината, която ни доведе до тази какафония. 

През уикенда $5 млрд или ⅓ от депозитите в протокола бяха изтеглени, което моментално създаде риск за пега. Той падна до $0.98. В този момент организацията, създадена от Terra, наречена Luna foundation guard, продължително време бе трупала Биткойн и с цел да възстанови нормалния пег, реши да даде част от него назаем. 

Но UST продължи да губи стойност до $0.65 и тогава LFG се намеси с пълна сила. Luna токенът също спадна с 50%. Така организацията продаде 28 205 Биткойна, с които да достави ликвидност. 

 

Това обаче бе последното, което трябваше на без това спадналата на половина от рекорда цена на Биткойн. Голямото количество Биткойн, държано от Luna, вече е един от факторите, които трябва да предвиждаме щом става дума за цена. 

Това разбира се разгневи всички биткойнъри. Създаването на риск върху тяхната любима криптовалута даде поводи за дискусии в Twitter. 

Nic Carter написа, че фактът, че купуваш децентрализиран Биткойн, не прави организацията ти (в случая протокол) децентрализиран. Идеята, че управляващите проекта могат да се намесят, за да спасят своя стейбъл, е далеч от идеологията за премахване на третата страна. 

Според други обаче алгоритмичните стейбълкойни е важен елемент от екосистемата и фактът, че преминаваме през тези проблеми на ранен етап е важен за бъдещето. 

 

Въпреки това няма как да забравим и регулаторите. Фактът, че Yellen е говорила за загубата на пега на стейбълкойн е доста показателен, че институциите дебнат и следят всяка една издънка. Тя дори е казала, че с нарастване на популярността на продукта, расте и риска. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога