Регистрация

Минути от срещата на ФЕД: Да очакваме ли още по-голямо повишение на лихвите

Минути от срещата на ФЕД: Да очакваме ли още по-голямо повишение на лихвите

Понеже е петък, започваме с тези, които повлияха най-много на пазара през тази година - ФЕД. По-рано тази седмица бе споделено видео от срещата на FOMC през юли. И докато решенията на самата среща имат по-голямо значение за пазара, прекомерното ни внимание към свитата на Пауъл все още дава шанс за ежедневни движения. 

 

Подобни видеа от срещата ни дават яснота как се е стигнало до крайното решение. Разговорите винаги са на кантара “или-или”: да повишим ли лихвите или да не го правим, да продаваме активи или да купуваме и т.н. 

 

С идеята за промяна на баланса на ФЕД, която нарастна от началото на годината, пазарът обръща екстра внимание на всяка дума, излизаща от устата на който и да е представител на Резерва. 

 

Докладът за инфлацията от миналата седмица, който поставя числото под очакванията, накара много от нас да повярват, че вече сме видели каквото има да видим от вълната повишение на цените и че ФЕД ще се кротне и уталожи нещата със скандалните повишения на лихвите. Изтеклите минути от срещата показват, че може да се наложи повишение на лихвите на следващите FOMC срещи, но скоростта ще се забави. Целта е да не се позволи прекалено свиване на колана, което ще повлияе трагично на икономиката. 

 

Макар това да е само част от видео от преди месец, пазарите реагираха положително, като срещнаха повод да се повишат. В момента пазарите на фючърси смятат, че следващото повишение на лихвите ще е от 50 пункта - 53% от допитаните, като 48% предполагат за повишение от 75 пункта. Нали знаете, важни са данните, както каза Пауъл. А преди следващата среща, ще има още един доклад за инфлацията и пазара на труда. 

 

Говорейки за институции - SEC предвижда изменение на PF формата, която кара институциите да съобщят притежанията си на ценни книжа. За да не остане по-назад CFTC също предвижда подобни изменения. Всички фондове с поне $500 млн активи под управление ще трябва да представят и своята крипто експозиция. Информацията няма да бъде публична, но идеята е да се избяга системният риск. Някои компании влизат твърде сериозно в ливъридж позиции в крипто и срещат волатилност, която не могат да управляват. След като дойте т.н. margin call и бъдат ликвидирани, създават опасност и на пазара на традиционните финанси.

 

Това задава обаче въпроса кой трябва да държи изкъсо инвестициите на фондовете и рисковете, които поемат - самите те или регулаторите? 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога