Регистрация

Какво е Фантом (FTM)?

Какво е Фантом (FTM)?

Фантом (FTM) e децентрализиран, опън сорс блокчейн за децентрализирани апликации (dApps) и е един от главните съперници на Етериум.

Той цели да съчетае бързина, сигурност и възможности за скалация на проекта. Главният токен е FTM токена. Той е достъпен както като ERC-20  токен, така и като BEP-20 токен - което означава, че има версия на токена, която отговаря на стандартите за токени Ethereum и Binance Smart Chain.

 

Как работи Фантом (FTM)?

Блокчейнът на постига бързината си чрез т.н. насочен ацикличен график (DAG), при който историята на блокчейн транзакциите се изразява като "хешграф".

Друга иновация, която има Фантом (FTM) е нов консенсус механизъм, наречен Lachesis. Механизмът е вариация на proof-of-stake, като може да работи безпроблемно, дори ако една трета от данните за транзакциите са измамни.

Това означава, че нодовете в системата могат да верифицират транзакции самостоятелно, без да е необходимо да работят над куп транзакции. Така ако при Биткойн и Етериум отнема няколко минути за финализиране на транзакции, при Fantom това отнема до 2 секунди.

 

Какво е бъдещето за Фантом (FTM)?

С нарастването на блокчейни като Solana и Avalanche, които предлагат по-ниски такси за транзакция е по-висока бързина, Фантом (FTM) се нарежда като достоен конкурент.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога