Регистрация

В окото на крипто бурята и може би към нейния край … надяваме се

В окото на крипто бурята и може би към нейния край … надяваме се

Въпреки все още силната зимна буря на крипто пазарите, която накара 3AC да затвори врати и поредица от компании като Celsius и BlockFi да имат проблеми с ликвидността, CEOто на FTX Sam Bankman-Fried смята, че сега сме в окото на бурята или вече дори сме го преминали.

И макар това да не изглежда да има резон и всички да очакваме още по-голям спад, поради задаващата се рецесия, то може би ни трябва глътка свеж въздух. 

Ако обаче случайно се зададе нов бизнес, който да има проблеми с финансите, Супергерой Sam ще дойде да го спаси със своите “няколко милиарда”, който FTX има в резерв. Той съобщи, че вече е получил телефонно обаждане от някои фирми, но не каза кои точно и напомни, че доверието е най-важно. 

 

Един от фондовете, които се хванаха като удавник за сламка за Sam, бе Voyager Digital, който вече официално е вън от играта, след като 3AC не успяха да върнат задълженията си към тях. Това пречистване на пазара от целия левъридж било полезно - поне така се твърди - но идва с тежки финансови последици за всеки инвестирал. 

Още в началото на светването на лампата за Voyager, Alameda Research, компания основана от Супергерой Sam донесе водоноска с $500М, с която да загаси пожара. Въпреки това се оказа, че всъщност Alameda дължи на Voyager сумата от $377M с лихва от малките до големите 1-11.5%. 

Данните са от Глава 11 за банкрут. Честно не знаем колко части за банкрут има, но дано и не разбираме. 

Voyager Digital бе повлечена от 3AC, които имат задължение от $600M. 

 

Спадът на пазара и одобреният наскоро Биткойн шорт ETF накара мнозина да използват “смъртта на Биткойн”, за да изкарат някой друг долар. Биткойн шорт ETFът на ProShares BITI има над 300% инвестиции само за седмица и държи общо 3811 Биткойна. За сравнение на 27 юни сумата е била 937 койна.

BITI започна своето търгуване от 21 юни и вече е вторият най-голям Биткойн ETF в САЩ. Той залага, че цената на криптовалутата ще падне в бъдеще.

Одобрението на този продукт и отказа за Биткойн спот ETFа на Grayscale обаче ни карат да не очакване желания ETF и тази година.

 

Но от друга страна все повече видни лица от регулаторите и банките се местят към крипто, а може би никой не би заложил кариерата си на карта просто така. Поредицата е доста дълга. Grayscale успя да привлече Donald Verrilli, който е бил Главен адвокат в САЩ от 2011-2016, а трима от изпълнителните директори на JP Morgan са вече all in по работа в крипто. Това са Ерик Враг, Пуджа Самуел и Самир Шах.

 

Ерик ще е председател на инвестиционния комитет на Algorand Foundation, Пуджа ще е част от Digital Currency Group, а Самир ще е COO на Pantera Capital.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога