Регистрация

Белият дом: добивът на Биткойн трябва да е по-зелен … или ще го забраним

Белият дом: добивът на Биткойн трябва да е по-зелен … или ще го забраним

Темата за това колко енергия използва дадена криптовалута бе една от водещите през миналата година, но изглежда има своето място и през тази. С наближаването на Сливането на Етериум и доста солиден брой криптовалути, използващи различен механизъм от Proof-of-Work, се повдига въпросът “а какво ще стане с Биткойн?”.

 

Разбира се на първа линия в задаващите този неудобен въпрос са регулаторите. През миналата година Китай забрани добива на криптовалути, а сега е ред и на Белия дом, който има предложение към законодателите да започнат преследване срещу Биткойн миньорите. 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

В репорта на Службата за научна и технологична политика на Белия дом от четвъртък се казва, че крипто миньорите трябва да намалят емисиите на газове. Компаниите, занимаващи се с подобна дейност, ще трябва да се обърнат към Агенцията за опазване на околната среда, Министерството по енергетика и други институции. 

По-конкретно в текстът пише, че правителството трябва да събере повече данни и да установи стандарт за енергийна ефективност. Белият дом обаче споделя, че ако зеленият добив не действа по план, миньорите, главно на Биткойн, трябва да бъдат забранени. 

 

“Ако тези мерки се окажат неефективни за намаляване на въздействията, администрацията трябва да проучи действия на изпълнителната власт и Конгресът може да обмисли законодателство, за да ограничи или премахне използването на консенсусни механизми с висока енергийна интензивност за копаене на крипто активи“

Всъщност докладът е част от изисканите доклади от Executive order от президент Байдън, който има за цел да постави регулации на сектора. Но идеята на президентския текст бе да направи САЩ водещ лидер в индустрията и да установи позицията ѝ на световно ниво. 

 

Тогава защо Белият дом иска да забрани добива на Биткойн? Да, разликата в количеството използвана енергия при Proof-of-Work и Proof-of-Stake е налице, но това би било ущърб на идеята на Байдън. Въпреки това очакваме докладите и от останалите институции като SEC, CFTC и Treasury, които също ще споделят своето мнение по въпроса. Със сигурност ще бъде интересно. 

И една бонус новина. Coinbase стои зад група потребители на Tornado Cash, които са задействали съдебен процес срещу Treasury. Според тях санкциите, които агенцията наложи на Етериум миксера, са “безпрецедентни и с прекалено широко действие”. Според CEO-то на крипто борсата Brian Armstrong: „Санкционирането на софтуер с отворен код е като окончателно затваряне на магистрала, защото крадци са го използвали, за да избягат от местопрестъплението“. А бихме казали даже да заловиш стротелите на магистралата, защото са я създали.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога