Регистрация

Facebook официално в Метавърс - ще реши ли това всички проблеми?

Facebook официално в Метавърс - ще реши ли това всички проблеми?

Добре дошли или не чак толкова “добре” казваме на Facebook в пространството на Метавърс, защото компанията официално промени символа си при Nasdaq. От FB социалната мрежа на Зукърбърг вече се търгува под съкращението META. 

Но дали това ще реши всичките проблеми с централизация и данните на всички потребители по света? 

Facebook обяви плановете си за промяна на името през миналия октомври. Причината - новото име дава цялостна визия за бъдещето на компанията, макар идеята за мета и Web 3.0 да е още в зародиш. 

С възможностите за дигитални пространства, виртуална реалност Зукърбърг взе стъклената топка и разгада, че това ще е хъба за работни срещи, шопинг, забавления и интеракции с хора от всички краища на света. Тази мотивираща идея обаче не се отрази положително на цената на компанията, даже напротив. От обявяването на ребрандинга цената на Facebook (така де Meta) е спаднала с 42%. С две думи, по-добре да не бяха се преименували. 

Какви обаче са последните събития от официалното променяне на символа - цената на акцията е спаднала с 6.43% за ден при промяната от FB към META. В момента на писане акцията сменя ръце на $184, като е достигнала най-ниска точка в $174.95.

От друга страна последните месеци не бяха никак цветущи за пазара. Акциите са надолу, Nasdaq е паднал с 2.75% за вчера. Но посоката надолу за Facebook си има и други обяснения освен вдигането на лихвите и редуцирането на баланса на ФЕД и тя е централизацията. 

Какво беше - вълкът козината си мени, но нрава не - та така и със Зукърбърг. Дори новото име и обявяването на нова насока не изглежда правдоподобна за справянето с централизацията на всички социални платформи под опеката му.

От години Facebook има проблеми със забраняването на акаунти, триенето на постове и така нататък, а това не се харесва на никого, който иска да изрази мнението си пред обществото. Що се отнася до нас, крипто ентусиастите, нещата са повече от ясни - Facebook е далеч от нашия мерник. 

В същото време мнозина се учудиха как централизирана платформа предприема път към децентрализирания свят на метавърс. 

Може би именно тази безсмислица е основната причина за огромния спад в цената.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога