Регистрация

Grayscale не търпи откази - съди SEC

Grayscale не търпи откази - съди SEC

Вчера SEC официално сви перата на Grayscale, след като отказа да одобри дългоочаквания от Биткойн тръста на компанията Биткойн спот ETF. 

Бизнесът опитва с всички сили да получи благословията на SEC, но според регулатора апликацията не предпазва инвеститорите от “измамни и манипулативни действия и практики”.

Малко след като новината излезе на яве, CEOто на фонда Майкъл Соненшайн излезе в Twitter и без никакво притеснение съобщи, че започват дело срещу свитата на Гери Генслер. 

Компанията е подала “петиция за преразглеждане” в Апелативния съд на окръг Колумбия, за да оспори отказа. 

 

„Ние сме дълбоко разочаровани и категорично несъгласни с решението на SEC да продължи да отказва спот Биткойн ETF на пазара в САЩ“, каза Соненшайн в съобщение за пресата.

По-рано този месец Grayscale нае няколко консултанта, сред които Доналд Б. Верили, младши, бивш генерален прокурор на Съединените щати, и адвокатска кантора Davis Polk & Wardwell.

 

Според Верили: „SEC не успява да приложи последователно третиране към подобни инвестиционни инструменти и следователно действа произволно и капризно в нарушение на Закона за административното производство и Закона за борсата на ценни книжа от 1934 г.“

 

Защо Grayscale толкова упорито иска Биткойн спор ETF?

ETF е финансов инструмент, който позволява на инвеститорите да купуват акции на даден актив, без да го притежават директно. В случая на Биткойн спот ETFът всеки ще може да закупи Биткойн акции, които да са 1:1 обезпечени с криптовалутата. През миналия октомври SEC одобри Биткойн фючърс ETF, който обаче следи цената на Биткойн фючърс договорите. Наскоро от регулаторите одобриха и Биткойн short ETF, което още повече хвърли масло в огъня - одобряват се всякакви други разновидности на ETF, но не и най-нужния - спот ETF.

Grayscale обаче има още една ключова причина да натиска SEC да сложи печата на желания от тях продукт. Това, което компанията по принцип прави, е да купува Биткойн и да издава акции, обезпечени с него. Всичко беше цветущо, когато компаниите тепърва започваха да навлизат в крипто, но с откриването на Биткойн спот ETFи в Канада и тегавите условия на Grayscale за акциите, накараха инвеститорите да се отдръпнат. 

 

От година и половина акциите на фонда се търгуват на постоянен дискаунт - цената е по-ниска от обезпечението с Биткойн, което имат. Това създава напрежение във всички инвеститори, защото те са взели заем, за да закупят акции, които не се представят добре и реализират загуби. На всичко отгоре, ако някой продаде акциите си, цената ще спадне още повече, което ще остави другите акционери в още по-голямо блато. 

Единственият шанс според Grayscale за справянето с тази каша е, ако Биткойн фондът се превърне в Биткойн спот ETF. 

Мнозина в крипто също смятат, че това е най-добрият вариант, тъй като основната функция на SEC е да пази инвеститорите, а в случая те са много дълбоко засегнати. Въпреки това Генслер отказва да одобри ETF, което допълнително усложнява нещата и води до още по-големи загуби за всеки акционер. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога