Регистрация

Разследването на Three Arrows Capital - от най-добрия крипто фонд до 0

Разследването на Three Arrows Capital - от най-добрия крипто фонд до 0

Факт е, че Terra Luna сагата се е отразила негативно на мнозина, но може би един от най-потърпевшите в случая бе едно време цветущият хедж фонда Three Arrows Capital. Сега компанията е под разследване от сингапурските власти, поради неправилно докладвана информация. 

 

Главният регулатор, който Three Arrows e настъпала за опашката, е Монетарният орган, който обвинява бизнеса в „предоставяне на невярна информация“ относно своите активи под управление и каза, че подозира по-нататъшна нечестна игра.

 

„В светлината на последните събития, които поставят под въпрос платежоспособността на фонда, управляван от TAC, Монетарният регулатор оценява дали е имало допълнителни нарушения от страна на TAC на разпоредбите на Монетарния регулатор“, казаха от агенцията.

 

Макар че все още не е ясно какви ще са последиците и наказанията за крипто фонда, е ясно, че те няма да са никак щадящи. Миналата седмица председателят на агенцията предупреди, че ще е „брутален и безмилостен“ към крипто компаниите, които участват в „лошо пазарно поведение“.

 

Злоупотребите

Основана преди около 10 години в Сингапур, Three Arrows е “регистрирано дружество за управление на активи” според Монетарния орган на страната. Това означава, че бизнесът има право на не повече от 30 инвеститора и не повече от 250М сингапурски долари под управление. Това се равнява на $180М. 

Познайте какво? Монераният орган на Сингапур твърди, че бизнесът е превишил тези лимити не веднъж, а два пъти: между юли и септември 2020 и между ноември и август 2021. 

 

Това обаче не е единственото обвинение - има още едно. Монетарният орган обвинява Three Arrows в недостоверна информация за офшорно дружество на Вирджинските острови. Оказва се, че Three Arrows и офшорното дружество всъщност споделят общ акционер в лицето на съоснователя на фонда - Су Жу. 

 

Големите загуби

Малко предистория. Three Arrows бе една от най-високопрофилните институции, която силно проповядваше теорията за супер цикъла в крипто екосистемата. Въпреки това обаче спадът на пазара и особено крахът на Terra и UST и дискаунтът на Grayscale Биткойн Тръста, се отразиха пагубни за фонда. Фондът имаше големи позиции с Terra, а изтриването на милиардите долари от пазара в рамките на седмица, хвърлиха колапс в сингапурската фирма.

 

По-рано тази седмица съдът на Британските Вирджински острови поиска ликвидация на активите и разпределянето им между кредиторите. Компанията Teneo ще отговаря да опази активите, да определи колко е общият дълг и да започне разпределението на останалите средства. 

 

Не толкова приятно, колкото трябваше да бъде.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога