Регистрация

Как се осчетоводяват крипто плащания!?

Как се осчетоводяват крипто плащания!?

Приемането на биткойн плащания в търговските обекти може да се осчетоводи по различни начини, в зависимост от вашите предпочитания и цели. Днес ще ви представим двата основни начина, чрез които вие може да осчетоводите вашите биткойн плащания.

 

1. Първи начин - професионално осчетоводяване:

Ако искате да включите биткойн плащанията в счетоводния баланс на фирмата, е препоръчително да се консултирате с вашия счетоводител. След това можете да осчетоводите получените биткойни като бартер в сметка 519 (други краткосрочни активи) в група 51. Понеже криптовалутите не са официални валути, те не трябва да се отчитат като приходи в касата или разплащателните сметки. Ако няма намерение за търгуване с получените биткойни, можете да преместите средствата в 22-ра група като дългосрочни финансови инструменти или в 20-та група като дълготрайни материални активи.

 

При приемането на биткойн плащания директно във фирмата, не се издава касов бон, тъй като получените биткойни не се считат за парични средства. Важно е да запазите информацията за транзакциите с биткойн като част от фирмената документация. При проверка от данъчните органи, можете да предоставите данните за транзакциите, които сте получили чрез биткойн.

 

2. Втори начин - алтернативно решение:

Ако не очаквате голям брой биткойн плащания и не желаете да ги включвате във фирменото счетоводство, има по-опростен подход. В случай на плащане с биткойн от клиент за стока или услуга, можете просто да получите биткойните във ваш личен портфейл и да издадете обикновена касова бележка чрез касов апарат. След това вкарайте сумата от плащането от вашите лични средства в касата. Този метод не изисква специфично осчетоводяване, но не е толкова професионален.

 

Независимо кой от двата варианта сте избрали за осчетоводяване на вашите фирмени плащания с Биткойн, ние от Altcoins с нашата услуга PAY можем да организираме всичко, така че в рамките на 1-2 дни да стартирате вашия Биткойн виртуален ПОС и да подпомогнете приемането на криптовалутите в ежедневния живот.

Повече информация за услугата може да намерите в тази статия:

 

Altcoins PAY - как да приемаме плащания в крипто

 

Моля, имайте предвид, че е важно да се консултирате със счетоводителя си или специалист в областта на счетоводството, за да получите конкретни насоки, които отговарят на вашата конкретна ситуация и правни изисквания.

 

Тук идва другия проблем... Случвало ли ви се е да отидете при счетоводител за консултация и като обясните, че става дума за криптовалути, да започнат да чупят пръсти и да се чудят как да ви откажат, понеже не знаят какво трябва да направят? 

 

Няма проблеми, от Altcoins сме се погрижили и за това чрез услугата ни "крипто счетоводство", за която може да прочетете повече тук.

 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога