Регистрация

Как Solana крипто кит с $108М заем за малко да счупи мрежата

Как Solana крипто кит с $108М заем за малко да счупи мрежата

Оу не! Само не и поредния краш! 

Спокойно, разминахме се на косъм. 

Един от основните проблеми, причиняващи паника в крипто през последните дни, бе Solend - децентрализираният протокол за заеми на Solana. И за да разберем колко голям щеше да е проблемът, ако нещо там се беше счупило - Solend e третият най-голям протокол на Solana по TVL  и първият най-голям що се касае до заеми. 

Мрежата обаче умело успя да избяга възможността 95% от SOL депозитите на протокола да бъдат ликвидирани. 

 

Началото на историята:

В епицентъра на събитията е един голям крипто кит (акаунт с голямо количество от даден токен), който освен големите габарити, има и голямо мнозинство заради SOL токени. Този същият портфейл има заем за $108М в USDC и USDT, с обезпечение разбира се SOL. Имайки предвид сегашната фаза на пазара и големите движения нагоре-надолу, падането на цената на SOL токена не е изключена. И ако тя продължи да спада и настъпи ликвидация, Solend може да остане без почти никакво количество SOL токени. Съоснователят на Solend сподели, че ако с бързането за изкупуване на всички токени, е възможно мрежата на Solana да се срине. 

 

Развръзката: 

Вчера обаче Solend съобщи, че китът е преместил $25М от дълга си на Mango Markets - друг протокол за заеми на Solana. С това достигаме до развръзката, а именно намаляване на риска за Solend. 

 

Под чертата 

Докато през април TVLът на Solend е бил $1.4В, крахът на Terra и тегавият пазар, в който се намираме,  изпрати сумата до скромните $262М. 

 

С преместването на средства в друг протокол, Solend намали риска за момента, но не напълно. Големият кит все още дължи $84М на протокола. 

С този проблем на дневен план, обществото на Solend гласува да направи лимита за заеми до $50М за акаунт и да промени кода на умните договори. Така ако се стигне до ликвидация, тя ще бъда доста по-малка и няма да застраши останалите акаунти.

 

Това разбира се събуди дискусията за децентрализация. 

Anthony Sassano от подкаста The Daily Gwei описа хода като “против DeFi” и “дори по-лошо” от традиционните финанси. 

“Обикновено чувате за замразяване на сметки в TradFi, всъщност не чувате за превземане на сметки и задържане на парите, освен ако не е част от някакво наказателно дело“, каза той.

 

В същото време докато си говорим за Solend, Celsius е друг заемател, който замрази тегленията на средства поради “екстремни пазарни условия”. За разлика от Solend обаче, Celsius е централизирана платформа. В деня на забраната токенът CEL спадна с цели 70%, но изглежда вярващите в него се опитват да организират т.н short squeeze. 

 

Този термин, широко известен от акциите на GameStop, означава, че трейдърите са заложили на спад на цената на актива, но противно на очакванията им, тя тръгва нагоре, принуждавайки го да затворят позициите си. 

 

Ралито е водено от #CELShortSqueeze в Twitter като последната стъпка е продажба чрез limited order на цена от $100 - меко казано доста над сегашната цена. 

Към момента CEL сменя ръце на цена от $1.02, повишение с 94% спрямо последните 7 дни. Въпреки това е далеч от своя ATH в $8. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога