Регистрация

Колко от срива на пазара е заради макро vs крипто?

Колко от срива на пазара е заради макро vs крипто?

Днес в броя се питаме каква степен от спада на крипто пазара е причинена от макро факторите, които не са никак малко, vs крипто проблемите от последните месеци. 

В края на миналата седмица видяхме преминаването на една психологическа бариера, но не в позитивната насока. Биткойн спадна под $20 000 и се търгуваше на $17 600. Етериум също сменяше ръце в под $1000. Какви обаче спъва маркета - дискутираме тук и сега. 

Последните дни разпространиха вълна от две в едно - психологическа и дори реална мъка. Повече от $7.3В са били изгубени от инвеститори, които са закупили Биткойн на по-висока цена от сегашната. Близо 555 000 Биткойна са сменили ръце в границите между $18К-$23К. Големи стойности на long Биткойн позиции също е ликвидирана - 178 000 токена при спада под $23К. 

Но не само инвеститорите преживяват през тежки времена - миньорите са под стрес след като печалбите им спаднаха драматично под нивата от бичия пазар на 2020. Хашрейтът е намалял с 10% от своя рекорд. 

 

Но каква част от този спад се дължи на крипто vs макро фактори. 

Факт е, че през последните месеци се нагледахме на цял куп фалити - от Celsius, през Terra, a на трето място от части стои Three arrows capital. На всичкото отгоре тези феномени не са самостоятелни - Terra създаде стрес за компании и фондове, които имаха експозиция към нея. Този ефект доведе и до Celsius, 3AC, а може и да има още застрашени в листата.

 

Изводът до момента е, че немалка част от всичко видимо и случващо се в крипто е директен хибрид от бичия пазар - с две думи голям левъридж, недостатъчни проверки и непрозрачност. 

 

От друга страна всички класи активи също не цъфтят и връзват. Нека сумираме: икономиката върви към рецесия/ депресия, глобална енергийна и хранителна криза, 60/40 портфолиото не работи, кризи с дълговете, инфлацията расте. Не само крипто не се развива добре, всички активи страдат. 

 

Това ни води до извода, че: 

  1. Всичко се дължи на комбина от макро и крипто проблеми

  2. Няма да видим подобрение на крипто пазара, докато не видим макро подобрение 

  3. Като част от възстановяването, ще трябва да си вземе поука от големия левъридж 

 

И за да завършим кръга - в САЩ бе одобрен първият ETF, който ще short-ва Биткойн. Не получихме спот ETF, но според SEC спадът на пазара е идеалният момент за short ETF. Той принадлежи на ProShares и ще бъде търгуван на NYSE от днес под знака BITI. 

Short ETF означава, че инвеститорите ще могат да спекулират на спада на цената на Биткойн, за разлика от традиционните продукти, които спекулират с покачването ѝ. 

 

Може да изглежда смешно, но това е каквото е. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога