Регистрация

Крипто пазарът след срещата Jackson Hole

Крипто пазарът след срещата Jackson Hole

Какъв уикенд! В последните дни на август крипто пазарът изглежда не особено красиво, като Биткойн спадна под $20 000, а Етериум сменяше ръце в под $1 500.

 

Но какво доведе нещата да са толкова мрачни? 

 

Една от причините има пряко отношение от срещата Jackson Hole, при която речта на Джеръми Пауъл, макар и тя да бе само 8 мин. Това даде начало на нови интерпретации, но и бе достатъчна, за да разтърси крипто пластовете. Накратко Пауъл сподели, че поддържането на ценова стабилност ще изисква от тях “рестриктивна политика” за известно време. “Инфлацията изисква от нас да използваме нашите инструменти насилствено”. Разбира се по-високите лихви означават по-нисък и по-нестабилен пазар на труда. Те ще намалят инфлацията, но в същото време ще причинят още повече проблеми в домакинствата. Пауъл не спомена нищо по отношение на “меко кацане”, за което активно говореше в началото на годината. 

 

Пазарът моментално усвои идеята на ФЕД за отдаденост към поддържането на рестриктивни лихви за дълго. S&P 500 и Nasdaq спаднаха с 3.37% и 4.1% респективно. Изказването обаче се оказа и катализатор за лош уикенд в крипто. Биткойн спадна с 8% непосредствено след речта на Пауъл. Етериум последва примера и се търгуваше под $1 500. 

 

Свеж ход обаче направи доларът, който е в най-големите си висоти от 20 години насам, като продължава да поддържа това темпо. 

 

Освен обаче политиката на ФЕД, втора тема на глобално ниво е Китай, която среща Ковид криза, криза с недвижимото имущество и банкрут на банки. Според проучване на Bloomberg ръстежът е 3.7%, като целта е била 5.5% на годишна база. 

 

Юанът продължава своята девалвация, като един долар се търгува за 6.9 юана. В допълнение страната ще отпечата 1 трилион юана, с които да финансира инфраструктурата, сектора на недвижимото имущество и частния бизнес. Част от парите ще бъдат използвани за справяне с големите и непосилни за връщане заеми.

 

Разбира се всичко е свързано като везни. Едни решения водят до рекции на пазара, а през последната година крипто се влияе от всяка една дума на ФЕД. Когато през юли Резервът обяви, че няма да дава насоки за пазара, а ще гледа данните, крипто бе нагоре. Сега обратно. Може би наблюдаваме една и съща група от участници, които взимат прекалено сериозно ходовете на ФЕД. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога