Регистрация

Пазарът изтри печалбите от последните 2 години

Пазарът изтри печалбите от последните 2 години

От неделя вечер насам е един от най-бруталните периоди за крипто от последната година и нещо. Етериум падна с 37% от края на миналата седмица, а Биткойн с 30%. Пазарът кърви. 

 

Но какво точно се случваше. 

Въпреки всичко, което се случва в крипто, има и други препятствия на макро сцената. В петък бе публикуван докладът за инфлацията и докато през април тя беше 8.3% - експертите очакваха застой или дори понижения. Те също очакваха месечната инфлация да се повиши с максимум 0.7%. Но дойде изненада в посока нагоре - вместо да се задържи или понижи, инфлацията в САЩ е 8.6%, а месечната е нагоре с цял процент. 

Това означава, че ФЕД ще продължи не само да говори, а и да действа по отношение на покачването на лихвите с 0.5% за юни и юли. Някои мислят, че те ще предприемат още по-агресивни мерки. 

Според WSJ ще видим повишение от 0.75%. Тази новина събуди дискусии между инвеститорите, докато ФЕД все още се опитва да намери начин за излизане от голямата инфлация без да докосне рецесия. 

 

Има толкова много случващо се около рисковите активи. Та идеята е, че целият този тренд надолу не е само в крипто, има по-голям контекст на макро ниво, но също има и доста солени събития в крипто. 

 

Какво се крие в крипто дебрите.

Всички дискутират Celsius. Компанията предлага два продукта - взимане на заем чрез обезпечение с криптовалути и депозиране на крипто срещу сносен процент лихва. Втората част от продуктите от известно време е под зоркия поглед на американските регулатори. Някои щати също тръгнаха по петите на Celsius и BlockFi (друга подобна компания) поради високите лихви, риска и спорове за нерегистрирани продукти. 

 

Опциите за генериране на лихвите обаче могат да бъдат както консервативни (по-малки лихви), така и доста агресивни. В опит да привлече повече клиенти, Celsius разбира се използва агресивния начин и предлага по-високи лихви, което е супер ако пазарът се движи нагоре. 

 

С цел да генерира лихвите за депозитите, Celsius използва както левъридж, така и stETH (чрез Lido протокола). 

Celsius взима депозитите на клиентите и ги депозита в Maker, като получава DAI. От друга страна компанията стейква Етериум на Lido и получава stETH, който обаче може да бъде обърнат в Етериум едва след като се случи преминаването от POW към POS, което все още е в разработка. 

 

Експозицията към тези екзотични протоколи може да доведе до големи лихви, но и до катастрофални загуби, когато пазарът е твърде волатилен. 

Така е неделя Celsius спря възможността за теглене на средства. С падането на пазара позициите на бизнеса са под голямо напрежение от ликвидация. В същото време и депозирането на обезпечение не е особено добра идея - Celsius вложили 1501 Биткойна, с което цената на ликвидацията им е $17 211. Но това кара и китовете да дъмпват цената умишлено и да чакат тя да стигне тази сума, за да купят обратно по-изгодно. Ситуацията може да се развие катастрофално и за DeFi TVLа. 

Въпреки драмата трябва да осъзнаем, че нито Terra, нито Celsius имат чак такава вина за спада на крипто. Неясната политика на ФЕД и големите числа на инфлация карат акциите да се чупят постоянно, а с това и крипто. Въпреки това болката е реална. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога