Регистрация

Сделка или не: Илон Мъск и Twitter

Сделка или не: Илон Мъск и Twitter

Преди да започнем с темата, която разгорещява страстите в Twitter от около половин година, нека направим един бърз оглед на пазара. 

Понеделник беше прекрасен ден - вторият или третият най-добър месец за пазара на акции от 1930. Исторически октомври винаги е бил добър месец. 

Идеята за Uptober не е никак случайна! От своето създаване Биткойн е бил надолу през десетия месец на годината едва два пъти, но остават още 24 дни, така че има още време. 

 

Очакванията за месеца и стремглавия старт на седмицата извадиха бойното оръжие на ФЕД - няколко лица от Резерва отново ни напомниха, че целта е ВДИГАНЕ НА ЛИХВИТЕ. 

 

Въпреки предупреждението пазарът не купуваше тази новина, или поне не във вторник. Dow Jones де покачи с 2.8%, S&P 500 - 3.1%, Nasdaq - 3.3%, а Биткойн се задвижи към границата от $20 000, която не бе виждал от 3 седмици. 

Сряда - пазарът започна да се движи в обратната червена посока, особено след предварителния репорт за заетостта на САЩ. През септември са добавени 208 000 работни места, което е над очакванията на експертите от Bloomberg. Числото е по-високо и от това за август в 185 000. Очевидно повишаването на лихвите и допълнителните речи не работят. Въпреки това ще трябва да изчакаме до официалния репорт, който излиза днес, така че знаете какво предстои в броя за следващата седмица. 

 

Освен обаче генерална макроикономика, пазарите не спираха да гукат и за още една тема - Илон Мъск и Twitter. 

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

Играта Сделка или не се проточи вече почти половин година и ако сте изгубили нишката, то не сте сами. 

Нужно ни е цяло обобщение на ситуацията досега:

  • Илон беше поканен да се присъедини към борда на Twitter

  • Илон прие, Джак и Параг (настоящият CEO) празнуват в Twitter

  • Илон променя решението си. Казва “не” за присъединяване към борда

  • Вместо това Илон решава просто да купи цялата компания (why not)

  • Илон отново променя решението си 

  • Илон използва „ботове“ като извинение защо внезапно не иска да купи Twitter (въпреки че е така, защото фондовият пазар се срина и цената на офертата му е твърде висока) 

  • Илон се опитва да се оттегли

  • Twitter хвърлят ласото и го водят на съд, опитвайки се да го принудят да купи бизнеса

  • Но сега сделка пак ще има … или поне към днешна дата. 

 

Интересна е частта с финансирането - освен кредит, Илон ще трябва да изкара още $33.5 млрд “суха пара”, за да закупи компанията. През последните седмици излязоха и идеи за личности, които биха искали да станат част от сделката, като сред тях са Джак Дорси и Сам Бенкмън Фрайд (CEO на FTX), а ако Мъск отвори кръга, със сигурност ще има още интересни люде. 

 

Защо Дорси се интересува? Защото иска да направо Twitter децентрализиран. 

Нека добавим и още малко към тази полемика - tweet-ове на Илон за “план за мир” между Русия и Украйна. Той постна и диаграма дали жителите на Донбас и Крим трябва да решават дали да се присъединят към Русия или Украйна. (oh nooo)

След това и президент Зеленски се намеси, питайки дали хората предпочитат Мъск, подкрепящ Украйна или Мъск, подкрепящ Русия - 78.8% от гласувалите избраха първото. 

Добре, алткойнъри, толкова с въпросителните за днес. Дали Илон ще купи Twitter или не е тема с продължение, но на Коледа стават чудеса, а тя не е особено далеч. 

 

С бодра стъпка към уикенда, това бе броят за днес. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога