Регистрация

SEC Дава Зелена Светлина на Bitcoin ETF-ите и Защо това е важно!?

SEC Дава Зелена Светлина на Bitcoin ETF-ите и Защо това е важно!?

Здравейте, приятели!

Регулаторно одобрение на ETF-и за Биткойн в САЩ, което бе прието вчера, предизвика огромен интерес сред феновете на криптовалутите, които с нетърпение очакват това да отвори вратата за масовите инвеститори към крипто пазара.

 

Но както всяко нововъведение във финансите, и тук съществува рискът от неуспех. Помните ли меме акциите като GameStop и AMC, които по време на пандемията привлякоха голям интерес, но скоро този феномен отмина? Въпреки това, понякога подобни иновации намират своето място. Пример за това са първите златни ETF-и, пуснати преди две десетилетия, които промениха инвестиционния свят.

 

"Това ще бъде истински хит", коментира Джим Уиандт, известен експерт в сферата на ETF-ите, през 2004 г. за златните ETF-и. И той се оказа прав - в момента в САЩ се търгуват златни ETF-и на стойност над 100 милиарда долара.

 

Пазарните анализатори виждат паралел между историята на златните ETF-и и новите Биткойн ETF-и. Според тях, Биткойн може да постигне подобен ръст в цената след одобрението на ETF-ите в САЩ, като се очаква пазарът на Биткойн ETF-и да се развие по-бързо. Прогнозите са, че цената на Биткойн може да достигне 100 000 долара до края на тази година.

 

 

С одобрението на Биткойн ETF-и в САЩ, огромни компании като BlackRock вече получиха зелена светлина да предложат тези продукти. Това събужда надеждата за приток на значителни институционални и лични инвестиции в крипто пазара.

 

"Първият златен ETF без съмнение промени индустрията, тъй като за първи път позволи на златото да бъде включено в инвестиционни портфейли", казва Уилям Райнд, основател и изпълнителен директор на GraniteShares.

 

Според анализатори, спот Биткойн ETF-ите, които държат самия Биткойн, в сравнение с ETF-ите на фючърси, които са съществували вече няколко години, имат потенциала да се превърнат в продукт на стойност $100 милиарда. Това може да доведе до значителна промяна в крипто индустрията.

 

Без Биткойн ETF-и, корпоративните инвеститори имат ограничени възможности за инвестиране в най-голямата криптовалута в света. Повечето от тях нямат инфраструктурата да държат директно Биткойн или да търгуват с него на съществуващите борси. Те могат да инвестират чрез фючърсни ETF-и като BITO на ProShares или затворени фондове като Bitcoin Trust на Grayscale (GBTC). Тези опции обаче са свързани с високи такси и множество недостатъци.

 

Подобно на първия златен ETF, създаден през 2003 г., който вкара милиарди долари в златото, биткойн спот ETF може потенциално да направи същото. Брокерска компания Bernstein в свой доклад казва, че очаква пазарът на биткойн спот ETF-ите да достигне до 10% от пазарната капитализация на биткойна в рамките на две до три години. (Пазарната капитализация на биткойна е около 900 милиарда долара.)

 

Биткойн нарасна с 155% през 2023 г. Много от този ръст последва изненадващото подаване на заявление от BlackRock за ETF за Биткойн през юни. Биткойн нарасна от около 25 500 долара на 15 юни до около 46 000 долара в момента.

 

 

Одобрението на биткойн спот ETF от традиционните институции би било значително признание за криптовалутното пространство. "Тъй като САЩ в момента изостават от други страни по отношение на биткойн спот ETF-и, този ход може да позиционира Уолстрийт като по-доминиращ играч в глобалното крипто пространство", казва Мартин Лайнвебер, стратег за дигитални активи в MarketVector Index.

 

Одобрението на биткойн спот ETF носи огромно значение за криптовалутната индустрия. То може да доведе до значителен капиталов приток на пазара, тъй като инвеститорите търсят начин за инвестиране в биткойн чрез доверен и регулиран инструмент. Това от своя страна може да има огромен ефект, утвърждавайки позицията на биткойна в глобалния финансов свят.

 

В заключение, одобрението на биткойн ETF-и означава нарастващото признание на криптовалутите в традиционните финанси. Това може да доведе до увеличено сътрудничество между крипто сектора и Уолстрийт, което в крайна сметка би променило динамиката на индустрията, както я познаваме.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога