Регистрация

Сливането - готово!

Сливането - готово!

Днес можем да сложим голямото зелено тикче на точка едно от промяната на Етериум мрежата!

Мнозина казваха, че Сливането не може да се случи, но ето - вече е тук! 

 

Свързването бе приключени и работи успешно! Но ако за някои изглежда като един обикновен ден, то ето какво значи за мрежата: 

  • Тя вече използва 99% по-малко енергия 

  • Предлагането на Етър намалява 

  • Времето за приключване на транзакция стана по-консистентно 

А ето какво каза Бащата на мрежата, Виталик: 

Разбира се най-голямата разлика е консумацията на енергия. И това е доста знаменито. Ако 0.2% не изглеждат като особено голяма цифра, то това е еквивалент консумацията на Чили.

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

Какво обаче се случи на пазара? 

За жалост маркерът не тръгна стремглаво нагоре, както много от нас очакваха. Даже напротив - Етериум се търгува под $1500, като в момента на писане сменя ръце в $1474. Това е около 7% по-малко за последните 24 часа, Биткойн отбеляза спад с 1.5% за последното денонощие.  

 

Но докато тактиката “купи слуха, продай новината” е по вкуса на някой, ние сме тук за дългия поглед над нещата.

Разбира се на пазара влияят безброй фактори, но другият по-важен тази седмица бяха данните за инфлацията. САЩ срещна по-висока месечна инфлация от очакваното и това значи … предположения за 75 пойна повишение на лихвите. Макар че инвеститорите очакваха именно толкова голямо покачване на лихвите, инфлацията ни изненада.

 

Реалността след Сливането 

Освен всички позитивни промени на мрежата, малко допълнителна информация - за десерт. 

Едно от нещата, което можеше да обърка Сливането, бе организирането на миньори около поддържане на POW мрежата. Е, това се оказа провал. 

Движението, еквивалент на Богомилсвто, бе организирано от миньора Chandler Guo. Причината за провала бе, че мрежата е използвала chain ID, което вече е използвано от Bitcoin Cash. Каква нелепа случайност!

Разбира се всичко продължи със стотици оплаквания от потребители и потвърди идеята, че “когато искаш да надиграеш, оставаш наигран”. 

 

Новата мрежа на Етериум остави миньорите в историята и даде светлина на верификаторите. Но какво се случва, ако тези, които стейкват по-голямо количество Етър са само няколко играча? Вече срещаме подобен проблем в лицето на Lido и Coinbase. 

 

“Топ 7 компаниите, които контролират ⅔ от стейка е доста разочароващо по мое мнение” - написа създателя на платформата Gnosis. 

Той сподели чарт, който показва, че Lido има повече от 27% стейкван Етър, Coinbase - 14%, а класификацията “други” - 26%. 

Как ще бъде решен проблема с децентрализацията и възможно ли е да има 51% атака? 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога