Регистрация

Стейбълкойн пазарът с ново попълнение: Circle издава EUROC

Стейбълкойн пазарът с ново попълнение: Circle издава EUROC

Докато един стейбълкойн си отива (UST), нов такъв видя място да се появи, при това носейки нещо още по-различно. Не, няма да говорим за алгоритмичния стейбълкойн на Tron USDD, а за Circle и техния евро обезпечен EUROC.

 

Circle е добре позната с издаването на USDC, вторият по пазарна капитализация стейбъл с общо $54В. На първо място разбира се е Тетър, който обаче изглежда все по-избягвана опция. След падането на UST, USDT краткосрочно загуби своя пег и дори добрите резултати за резервите (които показаха сериозно намаление на краткосрочния дълг на компании) изглежда не могат да доведат до нещо значимо. 

 

Даже напротив - Тетър загуби още от пазарната си капитализация като в момента на писане тя е $69В. Разликата се намалява, а с това се повишава възможността за т.н флипване. 

 

Дали новото начинание на Circle ще бъде следващата стъпка към увърждаването ѝ като издател на супер добре обезпечени стейбъли? 

 

Връщаме се малко назад към дълбините на новината. 

Както се вижда от името EUROC ще бъде “на 100%” обезпечен от евро. Компанията казва, че той “винаги ще може да бъде конвертиран 1:1 за евро” и идеята се развива партнирайки си с Coinbase. Токенът ще бъде наличен за издаване и конвертиране от 30 юни и ще бъде листнат на Binance, Bitstamp, FTX и Huobi. 

 

Банката, която ще отговаря за резервите на Circle, е Silvergate, тя придоби и всички активи от неуспешния проект на Facebook Diem/Libra. 

Освен централизираните борси, EUROC ще бъде наличен и на DeFi протоколи като Compound, Curve, DFX, Uniswap и на всички портфейли, които поддържат ERC-20. 

Освен това фирмата одитор, която ще следи под голямата лупа резервите, не е коя да е, а Grant Thornton LLP. 

 

С всички тези насоки към по-добро обезпечение, докладване за резервите и добър одитор, Тетър изглежда все по-застрашен от смяната на челната си позиция. За всички нас в крипто прозрачността е на първо място, а делата на Тетър и дългото преправяне на резервите в правилната посока действат единствено и само в ущърб на USDT. 

Добре дошъл EUROC!

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога