Регистрация

Какво е Елронд?

Какво е Елронд?

Възможността за извършване на огромен брой транзакции в крипто света докато все повече и повече хора стават част от системата, е един от основните проблеми, с които се срещат повечето проекти. 

Високите такси и ниската бързина на финализиране на транзакциите или и двете взети заедно е сериозно препятствие. 

 

Биткойн, например, се приема като златния стандарт за дигиталните активи. Като първа криптовалута той идва с нисък брой транзакции за секунда. Етериум от друга страна дава възможността на строежа на DAaps, но транзакциите, които може да извърши, не са никак достатъчно за всичко, прикачено към него като DeFi, NFT и т.н. Към момента все още сме в период на изчакване на Етериум 2.0, който цели да повиши транзакциите и намали таксите, но кога ще се осъществи, нямаме конкретна идея. 

 

С всички тези трудности и опита от на разработчиците, се създава Елронд. Той използва комбинация от т.н sharding и Proof-of-Stake консенсус механизъм. 

 

Вдъхновен с име от Властелина на пръстените, Елронд цели да направи крипто адаптацията още по-голяма. 

 

Какво е Елронд?

Елронд е блокчейн, който носи в себе си силата на скалацията и значително по-голям брой транзакции, което позволява по-бързи и по-евтини операции. 

Докато Биткойн може да обработи до 7 транзакции за секунда, Елронд може да направи 15 000 транзакции в рамките на секунда. Таксата за операции също е изключително ниска - $0.001.

Благодарение на тези си две характеристики Елронд се позиционира като идеалния блокчейн за строеж на DeFi апликации. 

 

EGLD токена 

Елронд разбира се има и свой собствен токен, наречен eGold (EGLD). Той е основната движеща единица на цялата екосистема. 

 

Как работи Елронд?

Както казахме, Елронд използва Sharding и Proof-of-Stake. 

Sharding е технология, която разчупва данните на по-малки елементи и ги дистрибутира в мрежата. 

Очаква се Етериум 2.0 също да използва Sharding технологията, но Елронд прави това по доста по-различен начин от предвиденото за Етър. Тук съществуват три типа Sharding - на основно ниво (state), на ниво транзакция и на ниво мрежа. 

Proof-of-Stake означава, че в мрежата не съществуват миньори, а валидатори. Те заключват съответно количество EGLD токени, което им гарантира възможността да верифицират транзакции и получават нови токени. Мрежата сама определя кой да бъде следващият валидатор, който ще обработи транзакцията, което допълнително повишава бързината. 

 

Освен същността, която разгледахме, Елронд се стреми да бъде и удобен за потребителите. Така мрежата става още по-използваема и навлиза в ежедневието на всеки крипто човек.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога