Регистрация

Сутрешно кафе с Altcoins.bg - Месечен брой

Сутрешно кафе с Altcoins.bg - Месечен брой

На път сме да изпратим предпоследния месец от 2021! Но преди официално да закрием ноември, да подготвим коледната украса и изрепетираме новогодишните песни, ще направим бърз преглед на крипто новините от целия месец!

Доминация на Биткойн: 41.52%

 Цена на Биткойн: $56 587

Обем търговия за последните 24 часа = $112.80 млрд.

🚨 Fear and Greed Index: 40 Fear

 

  $ ∆24h
Пазарна Капитализация на Крипто 2.57T -0.33%
Пазарна Капитализация на Биткойн 1.068T -1.71%
Пазарна Капитализация на Етериум 523B 1.66%
Пазарна Капитализация на DeFi 157B 0.03%

Биткойн постави нов рекорд навръх 6.2% годишна инфлация

Смесица между негативно и позитивно.

През месеца в САЩ бе регистрирана инфлация от 6.2% на годишна база. Това е най-високото число от 1990 насам, като е в пъти по-високо от “здравословните” 2%. 

На месечна база инфлацията е 0.9%. Разбира се най-голямо увеличение в цената са претърпели стоките от първа необходимост като храна, гориво (6.1% за месец) и електроенергия (1.8% за месец). 

Този неочаквано голям резултат изненада неприятно мнозина и инвеститорите бързо се втурнаха към Биткойн. Криптовалутата за пореден път се доказа като пазител на стойност, новото дигитално злато и постави рекорд от $68 789. Въпреки това малко след достигането на цената в пика, тя започна да спада. Останалата част от крипто пазара последва, като негативният тренд удари и фондовия пазар.

Всичко на всичко може да кажем, че очакванията на инвеститорите за инфлация не са стихнали, а това значи единствено и само наливането на повече капитал в активи, които умеят да запазват стойността си.

 

Доклада за стейбълкойните от Работната група на Biden

Възкачването на Gary Gensler като глава на SEC и неговите предишни интеракции с крипто, накараха мнозина да очакват възхода на спот крипто ETF. Въпреки че това не се случи и получихме само Биткойн фючърс ETF, главно внимание бе обърнато на стейбълкойнтие. 

Докладите на Тетър допълнително удариха камбаната за среща между главните финансови регулатори в САЩ. Така бе сформирана работна група между SEC, Treasury и CFTC. 

През месеца тя излезе с предложения относно стейбълкойните, тяхната нарастваща популярност и протекцията на инвеститорите.

Според доклада издателите на стейбъл монете трябва да бъдат третирани като банкови организации, а наред с това да предоставят доклад относно резервите си, да правят задължителен одит, да бъдат под федерален надзор. 

Това може да има двойствен ефект върху сферата. От положителна гледна точка със сигурност ще предотврати евентуални злоупотреби с финансови средства. От друга страна, одиторските проверки изискват допълнителни разходи, които за един издател може да имат значение. Издателите нямат банкова дейност, те не предоставят заеми срещу лихва, а следователно и няма как да генерират приходи.

 

Powell отново ще ръководи ФЕД

През месеца имаше избори и за нов председател на ФЕД. Главният въпрос беше дали президент Biden ще номинира предишния председател Jerome Powell, тъй като те са от различни партии. Въпреки това, Biden предложи именно него и така Powell получи доверието за още един мандат във ФЕД. На неговите плещи отново ще стои тежката задача да балансира между печатане на пари, инфлация и безработица. Това не е никак лека задача!

Вторият мандат на Powell значи, че ФЕД ще продължи да се придържа към сегашната си политика на поставяне на ниската безработица пред инфлацията. Вдигането на лихвените проценти също може би няма да се случи преди 2023.

 

ConstitutionDAO и Конституцията на САЩ

Голям напредък през последния месец отбеляза и DAO (децентрализираните автономни организации). Бе създадено ConstitutionDAO, което имаше за цел да закупи едно от единадесетте копия на първата издадена Конституция на САЩ от 1787. 

В съчетанието на САЩ като свободолюбива държава с крипто, идеята бързо достигна до мнозина. За около седмица DAO-то събра $45 млн, а документът бе оценен на $10 - $15 млн. 

Въпреки това ConstitutionDAO загуби търга. Независимо от загубата, бързата организация и струпването на крипто обществото около идеята е голяма крачка за бъдещето на DAO. 

 

Това бяха водещите новини от месец ноември! Какво ли ще е коледното чудо, което ни е подготвил декември?

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога