Регистрация

Торнадо санкциите: най-значимата крипто намеса на правителството на САЩ досега!

Торнадо санкциите: най-значимата крипто намеса на правителството на САЩ досега!

През миналата седмица говорихме за числата на инфлацията, които противно на очакванията за 8.7%, се оказаха една идея по-ниски в 8.5%. Въпреки, че това даде началото на нагласата, че ФЕД няма да преследва още по-големи повишения на лихвените проценти, това не беше най-интересната новина в аспекта крипто. 

 

Челната позиция се пада на Tornado Cash. Tornado е миксер, който типично по името си смесва частите на крипто транзакции с цел да запази тяхната поверителност. Но през миналия понеделник департамента Treasury прецени, че това не е по техния нрав и наложи санкции на умния договор. По-конкретно протоколът бе нарочен от OFAC - Office of Foreign Assets Control, който обвинява проекта в пране на $7 млрд чрез дигитални активи, като част от парите са били изпрани от престъпни групировки. 

 

От департамента обаче съобщиха, че това е едва началото и още миксери ще последват, което повдигна въпроса дали Treasury обявява война на крипто сектора. 

 

Този вид санкции репрезентират нещо ново - те не са наложени срещу даден човек или определена корпорация, а срещу нова технология, която е избрала Америка като своя родна земя. Малко след съобщението за санкциите, започна и накърняването на свободата на словото. Хранилището с кода на Tornado Cash бе изтрито от GitHub. Акаунтите на основателя на протокола Роман Семеноф и още двама сътрудници бяха спрени. Това значи ли, че писането на отворен код вече може да бъде счетено за нелегална дейност? 

 

Според GitHub наложените санкции ги карат да ограничават достъпа на потребители, които са част от SDN листата (Списък на специално определени граждани и блокирани лица) на OFAC, но Роман не е част от тази листа, само проектът, над който работи. Именно това настрои погледа към още едно нарушение на свободата на словото. 

 

На върха на олелията един от разработчиците на протокола бе арестуван, а листата с DeFi апликации, които да забраняват потребители на Tornado Cash, расте. Към момента в нея попадат Center, дивизията на Circle зад издаване на USDC - те забраниха 38 адреса. Трейдинг протокола dYdX, Аave, Uniswap също предприеха мерки. 

 

Забраната на адреси обаче може да продължи безкрайно, тъй като всеки, които е имал интеракция с Tornado Cash адрес, без дори да подозира, попада в клопка. Така например Джъстин Сън, създателят на Tron, сподели, че е блокиран от Aave, защото някой е изпратил до адреса му 0.1 Етъра от Tornado Cash. 

 

Това повдига въпроса, че в бъдеще портфейлите вероятно ще имат възможност за отказване на транзакция с цел по-добра защита и избягване на подобни ситуации. Но въпреки това изглежда гонката на миксерите тепърва започва. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога