Регистрация

Видове портфейли за криптовалути и как да си избера портфейл?

altcoins

За да притежавате биткойн или която и да е криптовалута, трябва да намерите начин да я съхранявате. Това може да стане на място, което се нарича крипто портфейл. За целите на статията ще дадем пример с Биткойн, но същото е валидно за всяка една криптовалута.

Вместо всъщност да съхранява биткойните, портфейлът се свързва с блокчейна чрез вашия индивидуален ключ или mnemonic seed, което ви позволява да получите достъп до вашия биткойн адрес. 

Ако софтуерът на портфейла е добре проектиран, благодарение на него ще изглежда сякаш вашите биткойни наистина са там. По този начин използването на криптовалутата е по-удобно и интуитивно.

Във всеки един момент обаче може да вкарате вашите 12 или 24 думички (mnemonic seed) в друг портфейл и бързо да се прехвърлите там.

Портфейлите могат да функционират на вашия компютър или мобилно устройство, на приспособление за физическо съхранение или дори на лист хартия. Тук ще разгледаме накратко различните видове.

Горещи и студени крипто портфейли

Както вече споменахме, портфейлите за криптовалута могат също да бъдат определени като „горещи“ или „студени“, според начина, по който работят.

Горещ портфейл е всеки портфейл, който е свързан по някакъв начин с Интернет. Например, когато създавате акаунт в платформите Binance, Kraken, Coinbase и изпращате средства в портфейлите си, вие ги депозирате в горещия портфейл на борсата, а те ги вкарват като баланс във вашия профил. Тези портфейли се настройват доста лесно, а средствата са бързо достъпни, което ги прави удобни за търговци и други чести потребители на платформите.

Студените портфейли, от друга страна, нямат връзка с Интернет. Вместо това те използват физически носител, за да съхраняват частните ключове офлайн, което ги прави устойчиви на опити за онлайн хакерски атаки. Като такива студените портфейли са склонни да бъдат много по-безопасна алтернатива на съхраняването на вашите койни. Този метод е известен още като студено съхранение и е особено подходящ за дългосрочни инвеститори или „холдери“ (hodlers). 

Онлайн портфейли

Онлайн или базираните на облак портфейли предлагат по-голямо удобство. Като цяло можете да получите достъп до вашите биткойни от всяко устройство, ако притежавате правилните пароли и сийд фрази. Всички те са лесни за настройване, използват се с настолни и мобилни приложения, които улесняват харченето и получаването на биткойни, а повечето от тях са безплатни.

Недостатъкът е по-ниската сигурност заради самия факт, че с тях се работи онлайн и по-ниската сигурност на устройствата, които използваме -  смартфони или компютри.

Някои водещи онлайн портфейли са свързани с крипто борсите, като Binance, Kraken, Coinbase или Blockchain. 

Софтуерни портфейли

Инсталирането на крипто портфейл директно на компютъра ви дава сигурността, че контролирате ключовете си. Повечето имат сравнително лесна конфигурация и са безплатни. 

При създаване на такъв портфейл е изключително важно да запазите 12-те или 24-те думички, които се генерират. Те са същинския ключ към коините, които съхранявате в портфейла.

Както вече казахме, във всеки един момент може да извадите коините от текущия си портфейл и да ги прехвърлите в друг само като въведете сийд фразата в новия.

Недостатъкът е, че те изискват повече поддръжка под формата на архивиране и защита. Ако компютърът ви бъде откраднат или хакнат, а вашите лични ключове (сийд фрази) не се съхраняват на друго място, вие губите своите биткойни. По-популярни софтуерни портфейли са Electrum, Exodus, а за по-напредналите – Bitcoin Core.

Мобилни портфейли

Мобилните портфейли функционират подобно на тези, предназначени за настолни компютри, но те са създадени специално като приложения за смартфони. Използването им е доста удобно, тъй като ви позволяват да изпращате и получавате криптовалути чрез използването на QR кодове.

Като такива мобилните портфейли са особено подходящи за извършване на ежедневни транзакции и плащания, което ги прави важна опция за харчене на биткойни и други криптовалути в реалния свят. Trust Wallet и Mycelium са едни от най-добрите примери за мобилен крипто портфейл.

Exodus пък е наличен за компютър и смартфон и може да се синхронизира, така че и на двете устройства да виждате актуална информация от вашия портфейл.

Точно както компютрите обаче, мобилните устройства са уязвими на влиянието на злонамерени приложения и софтуер. Затова се препоръчва да шифровате мобилния си портфейл с парола и да архивирате личните си ключове или сийд фраза, в случай че вашият смартфон се загуби или престане да функционира.

Хардуерни портфейли

Хардуерните портфейли са малки устройства, които от време на време се свързват с мрежата, за да извършват биткойн транзакции. Те са с изключителна защита, тъй като обикновено са офлайн и следователно не са податливи на хакерски атаки. Те обаче могат да бъдат откраднати или изгубени заедно с биткойните, които се намират на съхранените частни ключове. Някои големи инвеститори държат хардуерните си портфейли на сигурни места, като банкови каси например. При тях също е изключително важно да запазите и съхранявате добре сийд фразата, защото тя ви дава достъп до коините. Забележителни примери за хардуерни портфейли са Ledger Nano S и  Ledger Nano X.

Хартиени портфейли

Хартиеният портфейл е лист хартия, върху който физически се отпечатва крипто адрес и неговият личен ключ под формата на QR кодове. След това тези кодове могат да бъдат сканирани за изпълнение на транзакции с криптовалута.

Някои уебсайтове за хартиени портфейли ви позволяват да изтеглите техния код, за да генерирате нови адреси и ключове, докато сте офлайн. Като такива тези портфейли са силно устойчиви на хакерски атаки онлайн и могат да се считат за алтернатива на студеното съхранение.

Забележка

Сайтовете и компаниите, които сме споменали в статията, не са единствените опции. Направете своето проучване и изберете портфейла и вида съхранение на коини, който отговаря на вашите специфични нужди.

Доскоро Altcoins.bg не предлагаше функция за крипто портфейл! Ние служихме като мост, чрез който лесно и бързо да превърнете вашите пари в криптовалути и обратно.

Сега обаче дойде момента да обявим една страхотна новина, а именно ваш напълно функциониращ крипто уолет в платформата, който може да използвате за депозит на Биткойн, Етериум, Лайткойн, USDT и BNB. 

 

Разберете повече за новия Altcoins уолет оттук:

Депозит на крипто в Altcoins

 

 

 

Други статии, които може да ви бъдат интересни:

- Първи стъпки в криптовалутите и Altoins.bg