Регистрация

Байдън приема облекчаването на студентския дълг. Да очакваме ли още инфлация?

Байдън приема облекчаването на студентския дълг. Да очакваме ли още инфлация?

Днес главната тема на нашия разговор ще бъде облекченията на студентските заеми в САЩ. Може би на пръв поглед темата изглежда отдалечена и несвързана с нас, но реално всичко е до инфлация, а стане ли дума за нея - ние, крипто хората, я държим под око. 

 

Инфлацията е макро силата, която влияе на всичко и всеки около него - от живота на нормалния човек, през политиците. Крипто индустрията също бе разтърсена от политиката на ФЕД за борба с повишените цени, така че всички сме в една лодка.

 

40 милиона души са обвързани със студентски заеми, като сумата е по-висока от текущата пазарна капитализация на всички криптовалути - $1.6Т. Това перо е по-голямо от заемите на кредитните карти и останалите заеми. 

 

Така темата стигна до обсъждане от двете партии. Демократите Елизабет Уорън и Бърни Сендърс поставиха въпроса по време на своята кампания, а след това Байдън се присъедини към тяхното мнение. 97% от взелите заеми имат доход по-нисък от този на средната класа, 40% не са финализирали образованието, а 9 милиона от тях изплащат заема си до над 50-годишна възраст. Така вчера президент Байдън реши да подпомогне този балон от кредити с опрощаване на дълга на някои от студентите. Всеки, който получава доход по-малък от $125 000, ще получи обезпечение от $10 000, двойки, които имат годишен доход по-малък от $250 000 също могат да се възползват от $10 000 обезпечение. За студентите, които имат Pell Grants (допълнителна федерална помощ), облекчението е $20 000. 

 

Републиканците обаче разглеждат честността на облекчаването на дълга по друг начин - според тях тези, които са работили упорито, за да се справят с дълга, са губещи. 

 

Основната тема обаче, която засегнаха, е инфлацията. Ефективността на студентските програми не е реципрочна на таксите, които са плащани. От 2002 до 2022 таксите на всеки един университет са се повишили с над 150%, а обезпечаването на дълга може да ги накара да повишат допълнително сумата. Все пак има кой да спаси студентите, държавата ще дойде. Сегашните мерки от опрощаване от $10 000 на студент ще костват около $230-$300 милиарда долара, като тези пари ще доведат до покачване на данъците и намаляване на разходите на държавата. 

 

Според някой тези чисти пари, които моментално ще се влеят в бюджета на всеки бивш и настоящ студент (от работната му заплата), ще повишат нивото на инфлация, което ФЕД така упорито се бореше да намали. Проучване на CNBC обаче показва, че над 50% от допитаните ще ползват свежите пари да покрият други заеми, а 45% ще ги използват за допълнително пенсионно осигуряване. Това означава, че е твърде вероятно повишението на цените да бъде минимално. 

 

Нека да завършим и с нещо положително. Облекчението на заемите ще даде възможност за предприемане на повече риск и експерименти, а какво по-хубаво от свобода на волята и съзнанието. Може би облекчението ще се окаже добро в дългосрочен план, като ще насърчи развитието. 



Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога