Регистрация

ЕЦБ на ход: иска да регулира крипто

ЕЦБ на ход: иска да регулира крипто

Докато крипто пазарът се настройва към евентуална крипто зима, много от големите критици на индустрията използват момента, за да добавят още масло в огъня. 

Вече официално добавяме президента на Европейската Централна Банка Christine Lagarde към листата, която освен че се изказа гръмко, накара ЕЦБ да настоява за крипто регулации.

По време на участие в програмата Collect Tour шефката на ЕЦБ сподели, че последните случки в крипто пазара доказват, че той няма никаква стойност. „Много скромната ми оценка е, че [крипто] не струва нищо. Не се основава на нищо. Няма основен актив, който да действа като котва за безопасност." Тя допълва, че последните събития не я изненадват „казвала съм през цялото време, че крипто активите са силно спекулативни, силно рискови активи.“

 

Lagarde сподели и притесненията си към младите хора, които намират сектора като място за започване на инвестициите си. Според нея единственият изход е регулиране на сектора. „Ако искате да инвестирате там, това е ваш избор“, каза тя. Но „вярвам, че това трябва да бъде регулирано... Тези, които инвестират, трябва да знаят. Това е супер рисков актив."

 

Няколко дни след интервюто, ЕЦБ сподели и мнение по същото отношение. Изненадващо или не, банката на банките също ще се бори за налагането на регулации на развиващата се крипто адаптация. Интересното становище според репорта е, че крипто може да създаде риск за традиционната финансова система, както кризата с недвижими имоти от 2008. 

„Ако настоящата траектория на растеж на размера и сложността на екосистемата на крипто активи продължи и ако финансовите институции се ангажират все повече с крипто активи“, заключава докладът, „тогава криптоактивите ще представляват риск за финансовата стабилност. "

 

Тук може да разграничим две гледни точки. Само за краткия си период на съществуване крипто се превръща в един от приоритетите както за банките (даване на достъп до крипто), така и за техните регулатори. Това голямо постижение и многото свежи умове, които ежедвенто стават част от индустрията, ще продължат да градят бъдещето на финансите.

От друга страна възможността крипто да срине цялата финансова система е съвсем непосилна към момента. Общата крипто пазарна капитализация е $1.29T, а тази на акциите - $83.17T.

 

С това изглежда, че на връх мечия месец, някои се възползват, за да хвърлят още мастило по новата индустрия. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога