Регистрация

Илон е аут от Twitter

Илон е аут от Twitter

През тази седмица предстои да видим какви ще са числата на една от най-горещите теми - инфлацията. Това ще ни покаже какво възнамерява да прави ФЕД през следващите месеци и дали наистина да очакваме второ повишение на лихвените проценти от 75 базисни пункта. 

 

Но преди пазарите да изпаднат в какафония, в края на миналата седмица господин Илон Мъск реши да оттегли своята поръчка на една от най-големите социални медии в света. Оказва се обаче, че това няма да е чак толкова лесно, колкото би било да оставиш кошницата си с покупки в супермаркета, защото от Twitter имат намерение да влязат в съда. 

 

Миналия петък Илон каза, че прекратява своята поръчка за $44В, с която целеше да купи Twitter. Причината за този ход - според него компанията не е предоставила търсената информация за Twitter ботовете и спам акаунтите. Компанията разбира се не е особено доволна от това развитие на събитията. Сагата продължава вече няколко месеци, като в голяма част от времето се развива директно пред нашите очи. 

 

През май Мъск каза, че сделката е частично замразена, но сега иска пълното й приключване? 

От борда на директорите на бизнеса реагираха доста остро на отказа - освен че някои от директорите се изказаха негативно познайте къде - в Twitter, те решиха да подадат иск срещу неизпълнение на условията. 

 

За целта са наели Wachtell, Lipton, Rosen & Katz, които са сред топ компанията за съдебни спорове. В условията на договора пише, че Мъск е принуден да плати глобата от $1В, но ако препятствието пред затваряне на сделката се дължи на външна страна по нея. 

 

В момента акциите на бизнеса се търгуват далеч под цената, на която Илон бе готов да закупи. Неговата оферта бе за $54.2 на акция, а към момента на писане цената е $32. Дали това може да е причината за отказа? Дори да е така, Илон трябваше да направи проверката на фирмата преди да подпише договора за покупка, а не да иска информация за ботове след това. 

 

Темата стана изключително популярна и разговорите по нея продължиха цял уикенд. Интересно мнение е, че всъщност дори и да плати таксата от $1В Илон все още е на печалба. През април той продаде $9.5В акции на Tesla за $833 за бройка. Ако смятаме по цената на затваряне на Tesla от предходния ден в $752, той щеше да получи $7.2В - така че той ще може да плати таксата и дори да е на печалба. 

 

Причините, поради които разглеждаме тази тема, са няколко. На първо място Twitter е голяма социална медия, в която хора комуникират и обменят идеи. Тя е доста по-различна от обикновените платформи, които наблягат повече на визуално съдържание. На второ място Илон има огромно количество последователи и ги използва за разпространяване на своите идеи. Трето - покупката показва движение на глобалното богатство - как един човек има възможността да купи световна компания напълно сам. 

 

Изходите от съдебното производство се оказва че също са няколко. Едно - съдът може да реши, че сделката е невалидна, две - може да принуди Илон да плати таксата и да остане чист и невинен и три - да накара най-богатия човек на света да купи компанията, която вече не иска. Последното дава възможност за доста негативни събития както за инвеститора, за екипа, така и за всички потребители. 

 

Какво точно ще се случи предстои да разберем. Дали Илон ще се опита да подбие цената, която е предложил и дали това е неговата тактика? Има основание да го направи. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога