Регистрация

Какво представлява Worldcoin!?

Какво представлява Worldcoin!?

В света на криптовалутите има много интересни и необичайни проекти, които излизат на пазара. Един от последните такива е Worldcoin, представящ нова технология за "съхранение на личността, запазвайки поверителност". В тази статия ще разгледаме по-подробно как функционира Worldcoin и какво мисли обществото за него.

 

Worldcoin разработва цифров идентификатор, който служи като дигитален паспорт и може да потвърди личността на човека. Идеята е да се използва сканиране на ретината на потребителя с устройството, наречено "The Orb". За да започнат, потребителите трябва да посетят едно от "The Orbs" места за сканиране, които се намират в 35 града по света и са около 150.

 

"The orb"

След успешното сканиране на ретината, потребителят получава свой собствен "World ID", който осигурява "доказателство за личност" и потвърждава, че потребителят е истински и уникален човек. За да осигури поверителността на идентичността, World ID-тата се криптират с помощта на нулеви доказателства (zero-knowledge proofs), които позволяват на Worldcoin да проверява личността на потребителите, без да разкрива техните лични данни.

 

След като потребителите получат свои World ID-та, те могат да изтеглят приложението на проекта, за да получат токените $WLD. Важно е да отбележим, че този токен не е достъпен за американски граждани поради регулаторни ограничения.

 

Worldcoin е разработван в продължение на 3 години и е успял да събере инвестиции на стойност $250 милиона. Екипът зад проекта се състои от опитни професионалисти, като Сам Алтман (познат като "бащата" на ChatGPT).

 

Въпреки това, реакцията на крипто общността към старта на Worldcoin е отрицателна. Известни личности като Виталик Бутерин, основател на Ethereum, изразиха загрижеността си относно потенциални проблеми със защитата на личните данни и сигурността. Освен това проектът беше обвинен, че експлоатира потребители от по-бедни страни, като предлага безполезни токени на хора, готови да дадат своята ретина през 2021 година.

 

В заключение, проектът Worldcoin представлява интересен експеримент в областта на криптовалутите и блокчейн технологиите. Въпреки, множеството отрицателни отзиви и съмнения в обществото ще бъде интересно да видим как ще се развие този проект.

 

Забележка* 

За съжаление към момента Worldcoin не фигурира в листите на Altcoins.bg, но съвсем скоро може да го очаквате. За момента може да закупите USDT от нас и да го обърнете в Worldcoin в Binance.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога