Регистрация

Край на безплатните пари от ФЕД!

Край на безплатните пари от ФЕД!

Днес отбелязваме началото на редукцията на баланса на ФЕД! Честито!

От началото на Глобалната финансова криза през 2008 видяхме ниски лихвени проценти, които имаха целта да накарат икономиката да продължи да се движи с нормалния си ход. Втората част на уравнението, което ФЕД може да използва за политиката си, е балансът. Количественото увеличение (т.н. Quantitative of easing) се изразява в увеличение на баланса на ФЕД чрез закупуване на активи като книжа на Treasury (US Treasury bills). По този начин ФЕД пряко пуска ликвидност в пазара, факт, който забелязваме от край време, водещ до повишение на цената на активите както например на тех акциите.

 

Нека добавим и инфлацията. След кризата от 2008 всеки очакваше да види голямо количество на консуматорска инфлация върху стоките от първа необходимост. Поради една или друга причина това не се случи, което накара мнозина да очакват и почти никаква инфлация след началото на Ковид. Кризата накара ФЕД да се намеси още по-сериозно и да използва всички нови инструменти, които бе измислил през 2008. Парични стимули, които бяха раздадени директно накараха инвеститори като Пол Тудор Джонс да заговорят открито по темата. Други останаха скиптични, инфлация няма да има. Но ситуацията е далеч по-различна от предишната. Даването на директни стимули веднага покачва покупателната способност на всеки, а паричното предлагане включваше и други нисколихвени заеми. 

 

Така през 2021 започнахме да забелязваме покачване на цените. Изразът “преходна инфлация” бе използван на почти всяка среща от политиците, опитвайки се да обяснят покачването на цените с дългото затваряне и несъответствия между търсенето и предлагането. Но с наближаването на средата на мандата на Байдън и продължаването на числата да растат, изразът се изтърка, а гласуващите стават все по-ядосани на повишаващите се разходи на ежедневна база. 

Че нещо не е наред стана напълно ясно след като и самия Пауъл сподели, че нивата на официалната инфлация не са точни. През януари след пускането на записките на срещата на Федерална комисия - FOMC, видяхме, че ФЕД предвижда повишение на лихвите през 2022. Това разбира се не се хареса на пазара.

Фактът, че ФЕД има намерение да върне хода и да изтегли ликвидност от пазара означава само едно - Количествено затягане (Quantitative of tightening). Това е противоположния процес на Количественото увеличение, при който ФЕД намалява баланса си и повишава лихвите. 

 

Количествено затягане преминава през няколко фази, като една от тях е Нормализация на баланса - при тази фаза ФЕД оставя матуритета на облигациите да изтече, като след това ги подменя с нови на същата цена - без да купува повече или по-малко. От началото на пандемията ФЕД купува по $80В облигации всеки месец, с което вливаше допълнително пари в пазара - е, край на тази традиция. 

Втората фаза е оставяне на матуритета на облигациите да изтече, без да ги подменя.

Към момента балансът на ФЕД е близо двоен, сравнено с нивата преди Ковид. През този месец се очаква $15В в облигации да изтекат, като те няма да бъдат заменени с нови такива. За юни, юли и август се очаква общо $47.8 облигации да имат изтекъл матуритет. 

 

Какво мисли обществото за тази бърза крачка на ФЕД да поправи най-голямата инфлация от 40 години в САЩ.

Bloomberg открито каза, че това е експеримент. Травис Клинг зададе въпрос в Twiiter колко дълго ФЕД може да продължи тази политика, преди да спре. 46.9% от гласувалите казаха по-малко от 6 месеца. 30.4% предвиждат до една година. 

 

Но защо ФЕД да спре с намаляването на парите в обръщение?

Факторите варират от - ако ФЕД се справи с инфлацията, може да причини рецесия. Това ще накара Пауъл да дойде пак и да пусне крана на ликвидността. Друг фактор е евентуален проблем при финансовите институции и репо overnight лихвите. И не на последно място пазарът на акции - ФЕД не може да си позволи да срине пазара на акциите. Това ще се отрази глобално, а и ще даде повод на нови сили като Китай да дръпнат напред. 

 

Тогава колко ниско може да мине ФЕД? Въпрос не на деня, а на годината. 

Вчера Джанет Йелън сподели, че е била в грешка за преходната инфлация. Така е, мнозина бяха в грешка, сега тя е тук. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога