Регистрация

Лихвите се покачват, цените падат

Лихвите се покачват, цените падат

Събитието на седмицата, което свързва и крипто, и макро, бе едно. 

Досещате ли се? 

Точно така, срещата на FOMC - мястото, на което ФЕД показва очакванията си за икономиката, дали да причини рецесия или да бъде смирен. 

В допълнение имахме и още една изненада - Владимир Путин обяви, че ще има реч часове преди срещата. Ако пазарът ни се струва волатилен, то как се търгува това?

Той декларира мобилизация на страната, означавайки, че около 300 000 резерви могат да бъдат привикани, за да се борят за честта на родината. Според руски източници поръчването на самолетни билети е започнало на секундата, а авиокомпаниите са били помолени да спрат продажбите на мъже между 18-65 години.

Все пак главната тема си остана срещата на FOMC. След данните за юли, който показаха забавяне на темпа на инфлация, повечето от нас бяхме сигурни, че сме преживели най-лошото и ни предстоят цветя и рози. Уви! Данните за август дойдоха по-горещи от всички дни за лятото взети заедно и темата бе 75 срещу 100 пункта повишение на лихвите. 

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

Това, което се случи на срещата, е решение за 75 базисни пункт. Таргетът на лихвите в момента е 3%-3.5%. ФЕД призна, че това не е и последното повишение - скоростта ще бъде движена от данните за инфлация и пазарът на труда. Отново бяха споменати целите за намаляване на инфлацията до 2%, стабилност на цените и силен пазар на труда в дългосрочен план. 

Икономическите индикатори показват забавяне на темпа на ръст - консуматорското потребление и пазарът на недвижимо имущество са спаднали спрямо предходната година. 

По-конкретно се предвижда до края на годината главата инфлация да намалее до 5.4%, 2.8% до края на следващата, 2.2% до 2024 и 2% до 2025. Дали обаче таргетът от под 3% за година не е прекалено амбициозен? 

 

А сега пазарите - те тръгнаха по влакчето на ужасите. Промените изглеждаха по следния начин: 

Само за броени часове $1000 и над $100 се изпариха от Биткойн и Етериум респективно. Въпреки това е момента на писане Биткойн сменя ръце в $19 300, а Етър в $1 333.

Финални думи: изглежда, че Пауъл не ще дръпне спирачката на лихвените проценти скоро. Той е прекалено предпазлив от възможността за повтаряне на кризата от началото на 70-те и ще направи всичко възможно да не се превърне в следващия Артър Бърнс. 

 

Но ние ще бъдем силни!✊

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога