Регистрация

Може ли европейската енергийна криза да се превърне в дългова?

Може ли европейската енергийна криза да се превърне в дългова?

Днес в броя ще говорим за енергия, инфлация и още интересни макро теми. 

 

През миналата седмица обсъдихме как тази есен може да е период на действия и през тази седмица виждаме доста движение - в страната на крипто очакваме сливането на Етериум, което както тон хайп, повдига и въпроси, притеснения и дебати. 

Въпреки това на глобално ниво броят ни се върти около инфлацията, която е най-важният фактор на макро ниво. От момента, в който Русия навлезе в Украйна, се добави още една супена лъжица инфлация към вече забърканата от Ковид каша. И двете страни са едни от най-големите износители на пшеница, зърнени култури и други хранителни стоки. Освен това при нас в Европа се надигат и притесненията за енергията. Исторически Русия доставя огромна порция от енергията, главно природен газ. С инвазията започнаха да изникват дебати за набавянето на енергия и какви да са стъпките, които поемаме оттук насетне. 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

Един от ключовите аспекти е Северен поток - група от съображения, с които се доставя газ от Русия. Северен поток 2 бе предвиден да заработи тази годината но Германия спря сертифицирането след инвазията на Украйна. Това още повече засили лъвината питанки покрай Северен поток 1. 

През миналата седмица се проведе спиране на потока, поради техническа проверка. Подозрително бе дали кранчето няма да бъде затворено за по-дълъг период от време. 

 

И точно това се случи. В петък Газпром съобщи, че спира газопровода за “неограничено време”. Европейските лидери веднага показаха недоволството си. Шарл Мишел, президент на Европейския Съвет, написа, че ходът на Газпром не е изненада и че спирането на потока няма да спре решителността на ЕС да върви към път на енергийна свобода. 

От другата страна Димитри Петков, главен говорител на Кремъл, написа, че проблемът с повишението на цените на газта е породен от санкциите на Запада към Русия и някои от бизнесите ѝ. Заместник-министърът на страната написа, че ще отказват да продават суровини на всяка една страна, която подкрепя тавана на цените, които се подготвят от ЕС. 

 

С повишаването на цената на електричеството над 4 пъти, Европейската комисия се обединява върху идеята за интервенция на пазара. Предложението включва помощи към нестабилните домакинства и бизнеси и цели да намали търсенето на енергия, да постави таван на цената на руския газ, да помогне на домакинствата като използва печалбите на енергийния сектор и да подпомага доставчиците на енергия, които имат проблеми с ликвидността. 

Тези помощи малко напомнят на помощите в Америка по време на Ковид. Дали обаче даването на пари на хората директно, с цел да погасят енергийните си задължения, е добра идея, при положение, че имаме огромна инфлация? Дали енергийната криза може да доверие дългова? 

 

На пръв поглед опциите пред Европа са две - високите цени на газта вече накараха едни от водещите доставчици на енергия да изпаднат в несъстоятелност, следователно те ще търсят заеми от правителството. ЕЦБ няма друг избор, освен да помогне. На второ място - Европа може да се оттегли от позицията си за Украйна, да спре санкциите и енергията да се задвижи, което би било необичайно.

 

На финала приключваме със заключението, че енергията е фундаментална за всеки един сектор и през следващите месеци ще видим много дебати около различни лоши избори. Но все пак трябва да изберем един от тях. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога