Регистрация

Най-новият репорт за резервите на Тетър

Най-новият репорт за резервите на Тетър

След сериозната сага от миналата седмица с UST, USDT също прикова вниманието на мнозина. Надеждите на повечето критици, че именно Тетър ще ни доведе до катастрофален момент, се оказаха напразни. Повдигна се дискусия обаче за тези $9 млрд, които бяха изтеглени от стейбъла, след като пегът се разклати за кратко време. Според някои това бе символ на слабост на проекта, а според други - знак на стабилност и бърза ликвидност. 

 

Красноречия обаче не липсваха, като този път това за тях бе отговорна банката Barclays. В доклад на институцията пише, че ако увереността в USDT спадне драматично, всички инвеститори ще се втурнат да излизат от позициите си и ситуацията ще стане доста тегава. Хмм, дали това не е идеята, която всяка банка се опитва да предотврати, да избягва всеки възможен финансов шок. 

 

Докладът официално сложи началото на FUD фазата. Освен алгоритмичните стейбълкойни, вече имаме и страхова невроза и към тези, обезпечени на 100% с активи, казвайки, че не са достатъчно. 

 

Сега нека разгледаме най-новия репорт на Тетър. 

Компанията значително е намалила новото си на търговски ценни книжа (commercial paper) - краткосрочен търговски заем. Това бе позицията, което е държана под лупа от момента, в който USDT започна да обявява репортите си. Нека си припомним, че по време на фалита на китайския строител Evergrande въпросът бе дали Тетър има активи в него. Причината commercial paper да не се приемат благо е, че в период на криза за компанията, става трудно изплащането им. 

 

Сега позицията е само 17% от всички актови - била е $24.2 млрд, а сега е $20.1 млрд. Компанията казва, че през април продължава редуцирането. В допълнение се забелязва и повишение на качеството на commercial paper от А2 към А1, което гарантира за по-малка вероятност за фалит на финансираните бизнеси. 

 

Commercial paper обаче не е единственото положително. Американските ценни книжа (US Treasury bills) бележат възход като число. Според репорта те са 13% - от $34.5 млрд до $39.2 млрд. С това компанията наистина доказва политиката си към по-голямо обезпечение с лесно ликвиден кеш. 

 

Не липсва обаче и категорията “други”, която разбира се няма никакво пояснение. Тя даде старт и на дискусия, че Тетър представя докладите си на тримесечие, за разлика от USDC и BUSD, които ги показват всеки месец. Всъщност би трябвало тези репортите да са налични 24/7 и да са достъпни за всеки от нас като инвеститор и човек от индустрията. Това е нещо, което ще е положително, тъй като Тетър е доста сериозна част от крипто инфраструктурата. Може би регулаторите ще задействат тази мярка с цел още по-голяма прзрачност?

Дотогава обаче може да спим идея по-спокойно, че виждаме повече ликвидност в резервите на най-големия стейбъл. 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога