Регистрация

Пауъл най-накрая говори за рецесия

Пауъл най-накрая говори за рецесия

През тази седмица бяхме фокусирани повече над крипто частта от пая - видяхме какво се случи през уикенда, как цената на Биткойн се движи между $17-$23К, разгледахме миньорите. Но като че ли това не успя да ни даде представи къде точно ще е крипто дъното и дали това бе най-голямата болка, която може да понесем. 

Успоредно с тези наши тревоги зад ъгъла е макро обстановката, която докара всички рискови активи да спадат. 

Монетарната политика на ФЕД и останалите централни банки по света през последното десетилетие се отразява сега при това в комбинация с още макро негативни фактори като войната в Украйна и енергийна криза, засягаща ни главно в Европа. 

Освен това обаче от началото на годината ФЕД говори за т.н quantitative tightening - Количествено стягане, което да премахне ликвидност от системата. Тази политика бе официално стартирана през този месец, особено с повишението на лихвите с огромните 75 пункта. 

 

Като част да забърза още повече изтеглянето на ликвидност от икономиката и справянето с голямата инфлация, ФЕД реши да остави облигации с настъпващ скоро матуритет да изтекат и да не ги заменя с нови. 

 

Тези мерки събудиха в инвеститорите идеята за рецесия. Според тях това, което е нужно на ФЕД в момента, е именно рецесия, която да усмири голямата инфлация. Интересно е, че тези мисли започват да намират все по-голям отзвук в обществото. Търсенето на думата рецесия в Google достига нов рекорд, а според WSJ 44% от допитаните очакват спад в икономиката в следващите 12 месеца

Какво обаче каза Джеръми Пауъл. През седмицата той имаше среща пред Конгреса, на която дава ъпдейт за икономиката. И макар тонът му да не се е променил на 180 градуса, се дочу промяна в него в доста значителна посока (особено за пазарите). 

 

През март Пауъл казваше “мисля, че е доста по-възможно, отколкото не, да постигнем меко кацане”. Мекото кацане означава, че ФЕД се бори с инфлацията без да причинява рецесия. 

Този път обаче той не използва този иновативен термин и дори сподели, че е възможно да се случат кофти неща, поради политиката им. Bloomberg грабна момента, за да напише заглавие, че мекото кацане ще е много трудно и да се приготвим за думата с Р. 

 

Въпреки вътрешното си убеждение на Пауъл, че рецесията идва, явно главната му цел е да вкара инфлацията под контрол. Той открито заяви, че ФЕД няма да промени курса към повишаването на лихвите и че през следващите срещи лихви от 75 и 50 пункта си остават като главно ястие в менюто. 

 

Освен тези макро въпроси, нека се обърнем и към крипто. JP бе принуден да отговори и на малко въпроси, свързани с регулациите на сектора, на което той отговори, че наблюдават сектора от близо, но “не виждат значителни макро последици досега” като рискове. 

Ако очакваме нещо по-пикантно от JP към момента, може би няма да го получим. Извинете за разочарованието. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога