Регистрация

Президентът на Парагвай налага вето на крипто закона

Президентът на Парагвай налага вето на крипто закона

Днес в броя ще си говорим за някои от юрисдикциите, които правят крачка към крипто или се връщат назад от по пътечката на иновативността. 

 

Няма как да не започнем с Парагвай, където президентът на страната, Марио Абдул Бенитес, наложи вето на закона за крипто регулациите. Текстът има за цел да разпознае добива на криптовалути като индустрия и наложи регулации. 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

Този закон има мъчително пътешествие до момента - той беше предложен още миналото лято, след това Комисията по бюджета отсъди, че законът е “твърде опасен”. Намеси се и Централната банка, която каза, че проектът е “с висок риск и никакви ползи за страната”. Като типична банка се споменаха и притеснения за пране на пари. През юли обаче законът успя да премине през парламента и бе одобрен. 

Текстът е пряко свързан със статуса на Парагвай в Южна Америка - страната има изобилие от енергия, придобита от ВЕЦ, което я превръща и в износител в региона. Цената на енергията е $0.06 - наполовина на тази в САЩ (и в България). И за разлика от предложенията ни за развита индустрия, Парагвай набляга на агробизнеса, изнасяйки директно енергията за останалите страни в Южна Америка, вместо да произвежда индустриални продукти и повиши доходите си. 

 

Обратно към ветото. Главната причина за спирането на закона е, че според президента приходите от миньорите няма да са достатъчно за покриване на разходите на доставчиците на енергия. Законът предвижда повишение на цената на енергията от 15% за миньорите спрямо останалата индустрия, но главата на Националната администрация за електроенергия, Феликс Соуса, е един от главните опоненти. 

 

Сивела Фасети, който представи закона през 2021, строго отрича ветото, като казва, че президентът игнорира съществуването на крипто индустрията и оставя сектора да оперира в сивата икономика, лишавайки го от достъп до финансовата система. Страната сама спира своето развитие и възможността за изграждане на крипто компании, като в същото време изнася енергия за Бразилия и Аржентина, при това на по-ниска цена, отколкото миньорите са готови да платят.

Така законът ще бъде върнат обратно за преразглеждане и ако след промените получи одобрение, може да бъде приет и от президента. Към момента Парагвай има по-малко от половин процент от глобалния хаш рейт на Биткойн, но има потенциал да отговаря за много повече, ако се стигне до добра регулаторна рамка. 

 

Отиваме към Бразилия, където най-голямата частна банка - Itau - беше избрана от Централната банка на Бразилия, за да създаде DeFi басейн, който да подпомага с обмена на токени, включвайки стейбълкойни, обезпечени с бразилски реал и долар. 

 

И не на последно място Ел Салвадор отново забавя проекта си за Биткойн облигации (Bitcoin bonds). Той бе представен от президента на страната миналата година с идеята за събиране на $1 млрд. В крипто Twitter се развихри тема, че забавянето е поради слаб инвестиционен интерес - американските граждани нямат възможност да се включат в проекта, крипто пазарът е надолу, а Букеле вече не е с лазерните очи на снимката си в Twitter. 

Дали Биткойн експеримента е неуспешен или чака момента, в който ще се развихри, е нещо, за което трябва да почакаме. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога