Регистрация

Най-трудният месец в историята на Биткойн

Най-трудният месец в историята на Биткойн

Лятото може да е повод за забавления и хубави преживявания, но не и що се касае до юли 2022, който се оказа най-тегавият месец в историята на Биткойн. Биткойн е затворил последните 30 дни надолу с 40%. Предходната подобна ситуация е била през ноември 2018, кагото BTC е приключил месеца надолу с 37%. И ако това не е било достатъчно, то и тримесечието не беше никак цветущо. Q2 ни изненада със спад на Биткойн от цели 56%. Предходното най-голямо число е било през Q1 2018 в 50%, следствие от ICO бума.

 

Причините за сегашния спад са безброй, като всички макро фактори оказват влияние както на крипто, така и на пазара на акциите. 

 

В допълнение голямото регулаторно внимание, което получаваме, също не действа в наша полза. Европейският съвет продължава да използва връждебен език, определяйки индустрията като “дивия запад”, а партията на зелените се опитва да наклони везните в забрана на poof-of-work механизма. Спокойно, към момента няма такава опасност, към момента!

Въпреки собствените си вярвания, че ЕС иска да се превърне в световен водещ крипто регулатор, такава позиция е бихме казали невъзможно трудна за постигане. Приемането на закона от миналата седмица, който кара всички крипто доставчици да събират информация за сумата и идентичността при всеки един превод, е ход към по-добри мерки с прането на пари, но застрашава идеята за поверителност на средствата в крипто. Новите текстове обаче не се отнасят за портфейли като MetaMask - т.е. прехвърлянето от средства в един MetaMask към друг няма да бъде разглеждано по този закон. Истината е, че новият текст все пак е някаква крачка напред - регулациите можеше да са още по сурови. Но от друга страна, няма с какво повече да се успокоим.

 

Регулаторен фокус не липсваше и от работната група на президента на САЩ, която се събра, за да изрази мнение, че трабвя здраво да поработи над регулации на стейбълкойните и техните издатели. Джанет Йелън от доста време говори по темата, но с последните пробеми при алгоритмичните стейбълкойни, процедурата изглежда ще бъде задействана. Какво може да очакваме от фантасмагорния ръкав на работната група обаче е цяла загадка. Дали ще принудят всеки издател на стейбъл да се регистрира, да показва ежеминутен доклад с количеството си резерви и самото им разпределение, никой не знае. Как това ще повлияе на сектора също ще бъде тема за наблюдение. И докато си говорим за стейбълкойни USDC продължава да действа към прозрачност и по-добро обезпечение. Макар спадът на пазара и пагубните моменти за Celsius и останалите на линията, CEOто на Circle каза, че компанията е в “най-силната си позиция досега”. 

 

Тежко бреме налегна и миньорите, които са принудени да ликвидират Биткойни, за да покриват свои дългове. Някои от тях като Marathon Digital успяха да преструктурират дълга си и да го разсрочат във времето напред, но Compas Mining среща сериозни препятствия. Толкова серизони, че преди няколко дни CEO-то и CFO-то на бизнеса са подали оставка.

 

Така приключи месец юни. Макар и трънлив, надяваме се вече да сме видяли най-лошото в крипто и пред нас да стоят по-светли времена.

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога