Регистрация

Русия иска да избяга от санкциите като направи свой стейбълкойн?

Русия иска да избяга от санкциите като направи свой стейбълкойн?

Светът се промени от началото на войната в Украйна - започна повишаване на цените на горивата, говори се за хранителна криза, а Русия бе финансово санкционирана от Запада. Срещайки невъзможност да използва нито долара, нито еврото, страната се обръща към … стейбълкойните. Тази идея е част от сложните взаимоотношения на Русия с крипто, но дали точно тази иновативна индустрия ще помогне в разплащането с “държавите приятелки”?

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев мисли, че създаването на “двустранни платформи” с “токенизирани инструменти” би позволило избягването на санкциите. Така независимо, че използването на долар и евро е забранено, държавите от групата ще могат да извършват обмен. 

„В момента работим с редица страни, за да създадем двустранни платформи, за да не използваме долари и евро“, каза Моисеев. „Стабилните монети могат да бъдат обвързани към някакъв общопризнат инструмент, например злато, чиято стойност е ясна и видима за всички участници“, но не даде специфика към какъв актив ще бъде обвързан руския стейбълкойн. 

 

Русия от години обсъжда крипто въпроса, но сигналите продължават да са миксирани. Само за тази година поредицата от събития е следната: Владимир Путин съобщи, че добива на крипто може да е полезен за страната, след това Министерството на финансите и Централната банка на Русия влязоха в спор. Банката не харесва особено много сектора, докато министерството намира възможност за иновации и икономически бенефити. Под повода на Путин двете институции стигнаха до решение да забранят крипто плащанията за стоки и услуги, но очевидно потенциален народен стейбълкойн е на хоризонта. 

 

Реално погледнато това е възможност за изграждане на една валута, която да помогне на държавите приятелки да се организират върху идеите си и ако Путин сложи печата “одобрено”, то тогава няма как проектът да не се изпълни.

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога