Регистрация

Сигурно убежище ли са благородните метали?

Сигурно убежище ли са благородните метали?

По време на инфлация, икономически трудности и геополитически борби, благородните метали са били спасителен сал за залитащите инвеститори. Златото отдавна се смята за стабилна инвестиция във времена на турбуленция, като съвременните инвеститори също добавят сребро, платина и паладий към своите портфейли, за да се предпазят от инфлацията - но защо тези благородни метали се считат за сигурни убежища?

 

🏝ЛЯТНО ПРОМО: Няколко почивки за двама и много други награди чакат да бъдат спечелени! Ела и участвай сега! 

 

Кратка история на благородните метали

Красотата, изкуството и търговията са само част от причините, поради които благородните метали са били желани от различни древни цивилизации по целия свят. Египтяните, гърците и инките придавали голямо културно значение на златото и среброто, използвайки ги за създаване на религиозни предмети, церемониални инструменти и бижута. Също така, с напредване на цивилизацията идва напреднала търговия, което означава, че валутата се превръща в ключов фактор, а оттам и добива на благородни метали.

 

През 600 г. пр. н. е. крал Алиат от Лидия сече първата официална валута - лидийския статер, който е направен от смес от злато и сребро.

 

По-специално златото често е било използвано като валута през цялата история, защото е рядко, трудно за добив, ковко и не корозира. Всъщност до началото на 20-ти век много страни по света все още използват златни монети като форма на валута.

 

Какво е пазител на стойност?

Във времена на несигурност инвеститорите търсят възможности да диверсифицират своите активи и да поддържат стабилност в своите портфейли, докато пазарът се възстановява. Сигурното убежище (познато още като пазител на стойност) е форма на инвестиция, която се очаква да запази или увеличи стойността си по време на пазарни сътресения. Тези инвестиции са или некорелирани, или отрицателно корелирани с общия пазар, което означава, че не са обвързани с по-големи колебания на традиционните пазари. Поради тази причина те могат да помогнат за ограничаване на излагането на загуби и да укрепят стопанствата.

 

Например златото често се смята за сигурно убежище за инвеститорите, тъй като е физически актив, който исторически е запазил стойността си във времето. За разлика от книжните пари, те не могат да се произвеждат експоненциално, така че мнозина виждат златото като форма на застраховка или предпазна мрежа срещу икономическа нестабилност.

 

Когато пазарът е в смут, пазарната стойност на повечето инвестиции пада рязко.

 

Въпреки че такива системни събития на пазара са неизбежни, някои инвеститори се стремят да купуват активи-убежища по време на бедствие. Докато стойността на повечето активи намалява, сигурните убежища или запазват, или увеличават стойността си, в зависимост от конкретните условия на пазарна криза.

 

Продай USDT със 70% отстъпка от комисионната!

 

Ползи и практическо приложение на благородните метали

Въпреки че златото и среброто вече не се използват като валута, тяхната съвременна полезност, заедно с други благородни метали като платина и паладий, не е под съмнение. Това е така, защото тези благородни метали са от съществено значение в съвременните производствени методи и са повсеместни в ежедневните потребителски технологии като електроника, мобилни телефони, автомобили и самолети. 

 

Нека да разгледаме всеки от тях по-подробно.

 

Злато

Нито една стока не е напълно гарантирана, че ще оцелее в потоците от турбулентни пазари, но има причина много инвеститори да се насочват към златото, когато времената са трудни. Независимо дали става въпрос за геополитически сътресения, периоди на екстремна инфлация или бърза дефлация, златото се смята за безопасна стока, тъй като обикновено не се колебае с пазарните цени. Като рядък и материален актив с ограничено предлагане, златото се разглежда като запазващ стойност, когато стойността на други активи и фиатни валути може да бъде манипулирана. В крайна сметка присъщата стойност на златото, съчетана с многохилядолетната история на човечеството, копнееща за благородния жълт метал, обикновено го прави надеждна опция за инвеститорите.

 

По отношение на практическата употреба, около половината от съществуващото злато се използва в бижута, което означава, че голяма част от високата му стойност се дължи на естетическата му привлекателност. Само 10% от златото се добива за промишлена употреба, което е рязко различно от другите благородни метали. Независимо от това, златото е силно ковко, не корозира, провежда електричество и е силно устойчиво на топлина - което означава, че е перфектен материал за електрически компоненти и дори се използва за екраниране при изследване на космоса.

 

Сребро

Точно както златото често се смята за сигурно убежище за инвеститорите, напоследък среброто също се превърна в привлекателна перспектива за тези, които търсят стабилност в бурен икономически климат. В исторически план среброто е претърпяло повече колебания в цените, отколкото златото, тъй като има по-висок процент на използване в производството и следователно варира в зависимост от циклите на промишлено търсене и предлагане. Независимо от това, той все още се избира като безопасен актив от някои инвеститори, тъй като може да осигури ниска отрицателна корелация с различни други активи и потенциално да намали общия риск.

 

Уникалните свойства на среброто, като неговата пластичност и термична и електрическа проводимост, позволяват по-голяма технологична и производствена употреба, като 50% от благородния метал е предназначен за промишлени цели. Производството на слънчеви клетки, климатици, полупроводници, батерии и нанотехнологии разчитат на среброто. Освен това среброто е и в медицинската индустрия, тъй като всъщност е един от малкото метали с антибактериални свойства. Тези силни връзки с индустрията означават, че търсенето на сребро обикновено корелира с индустриалното търсене и цената му може да бъде свързана с цялостната икономическа продукция.

 

Платина

Думата „платина“ извиква образи на неограничени кредитни карти, бижута и най-продавани албуми, но редкият благороден метал не винаги е притежавал популярността, която има днес – през 16 век испанските изследователи често бъркали платината с нечиста форма от злато или сребро.

 

Въпреки това, след Втората световна война, платината става все по-важна като индустриален метал поради своята устойчивост на потъмняване и корозия, висока точка на топене и факта, че е един от най-малко реактивните метали.

 

Въпреки че недостигът на платина я прави желана за бижута, 65% от световното предлагане е предназначено за промишлена и автомобилна употреба. Уникалният благороден метал се използва предимно като основен компонент в каталитични преобразуватели, които преобразуват вредните емисии във въглероден диоксид и вода - като почти една трета от новодобитата платина се използва в тези устройства. Други приложения за платината включват горивни клетки, неврохирургични и стоматологични инструменти, лекарства за лечение на рак и компютърно оборудване. Подобно на други благородни метали, цената на платината се счита за имаща отрицателна корелация с фондовия пазар, което означава, че инвеститорите я смятат за полезна опция за диверсификация на портфейла и сигурно убежище срещу икономическа нестабилност.

 

Паладий

Въпреки че паладият е открит едва през 1803 г. и е сравнително нов в сравнение с гореспоменатите благородни метали, той всъщност е най-ценният от квартета поради множеството си приложения и недостига. Паладият се използва в широк спектър от индустрии, като често служи като заместител на платината в бижута, електрически контакти и каталитични конвертори. Дълго време платината беше предпочитаният метал за производителите на автомобили, но с нарастването на цените паладият се превърна в жизнеспособна алтернатива. Паладият се намира и в зъболекарските сплави, пречистването на водород, пречистването на подпочвените води и дори в производството на концертни флейти!

 

За разлика от другите благородни метали, паладият не се свързва особено с богатство или ексклузивност, но е изключително рядък с високо търсене и ниско предлагане, което го прави привлекателен за хеджиране срещу рискове. Въпреки това, както при среброто и платината, паладият има известна зависимост от индустриалното търсене, така че цената му може да бъде свързана с глобалната икономика.

 

Добра инвестиция ли са благородните метали?

Важно е да запомните, че няма абсолютна сигурност, когато става въпрос за инвестиции и сигурните убежища в един период на пазарна турбуленция може да са различни в друг. Независимо от това благородните метали често са били определяни като сигурни убежища в миналото и вероятно ще продължат да го правят и в бъдеще. В един непредсказуем свят с непрекъснато нарастващо геополитическо напрежение благородните метали могат да действат като добър диверсификатор на портфейла и хеджиране срещу инфлацията.

 

В исторически план златото обикновено се е купувало като начин за защита на активи и често е известно, че цената му се покачва по време на икономическа криза. Във времена на пазарна несигурност хората често се обръщат към материални активи, за да съхраняват богатството си в случай на срив на пазара - след финансовата криза от 2009 г. цената на златото достигна най-високия връх в своята история.

 

Продай USDT със 70% отстъпка от комисионната!

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога