Регистрация

Сливането на Етериум започва! Готови ли сте?

Сливането на Етериум започва! Готови ли сте?

Сливането на Етериум определено е най-голямото събитие, случващо се в крипто към момента. С настроени часовници за 8:00 часа, може би голяма част от нас не са мигнали през нощта или са имали сладки сънища как всичко минава по план. 

Но разбира се няма как да градим модерна къща, без да разрушим основите на нашата колибка. Затова промените, които се случиха, но и тези, които предстоят, са изключително важни. 

Днес ще разгледаме всичко по Сливането от игла до конец. 

 

Какво е Сливането? 

Това е най-големият евент в историята на Етър до момента. Накратко ще се случи преминаване от proof-of-work към proof-of-stake. 

В резултат Етериум ще стане 99.5% по-екологична мрежа. 

 

Защо Сливането е толкова важно? 

Първо Етериум е втората по пазарна капитализация криптовалута и е “голямата работа” с хиляди проекти изградени над него. Ъпдейтът означава не само ъпдейт на Етър, а масивен ъпдейт на всеки един проект, което разбира се може да доведе до голям успех (в най-добрия сценарий) или до голяма олелия (в най-лошия сценарий). 

Второ Етериум ще използва в пъти по-малко енергия от сега. Иии това е грандиозно, защото ще е един плюс пред еко хейтърите. Използването на прекалено много енергия бе една от пречките пред масовите инвестиции от институции. Те просто не харесват екологичния отпечатък на крипто. Е, сега имат нов, по-готин шанс да станат част от вълната иновации. 

Етериум ще стане и дефлационен. Какво значи това? Спомняте ли си EIP-1559, който даде старт на горенето на Етериум при транзакция? Е, новата мрежа допълнително ще намали количеството Етър, като доставя до 10 пъти по-малко новоизминуван Етър!!! 10 пъти си е голямо число! От 4.3% на годишна база до 0.4%. 

И още нещо - периода на заключване. Към момента има $25В стейкнати Етериума (10% от цялото предлагане). Те ще бъдат заключени 6-12 месеца, което означава, че не могат да бъдат изтеглени и продадени, следователно ги изключваме дори частично от предлагането.

 

Уравнение е следното: 

EIP 1559 + 0.4% + заключени токени = доста по-малко предлагане и цената 🚀🚀🚀

 

Altcoins.bg VIP Club - Ела на мястото, където ще намериш всичко в крипто само с няколко клика!

 

 

Какви са най-големите рискове? 

Големите промени идват с големи рискове. Никой не е казал, че ще се случи, но е добре да сме информирани. 

Ако голяма част от нас вече палят свещи на Етериум тортата, то миньорите не са много happy. Група миньори, водена от Chandler Guo, се приготвят да направят форк на мрежата с името ETHW. Планът е да раздадат 1:1 ETHW токени за ETH. Това може да обърка както притежателите, така и валидаторите. Защо обаче го правят - защото POS ще изпрати техниката им в забвение. 

Причина 2: ETH заемите. Хората взимат заеми с рекордно голяма скорост, за да вземат повече ETHW токени. Ако те не платят заемите си, това може да има влияние. 

Причина 3: валидаторите. След Sepolia Merge до 30% от валидаторите бяха офлайн, като 9% от тях не са ъпдейтна ли клемите и си за Bellatrix Testnet. 

 

Какво ще се случи след Сливането? 

Ако си мислим, че това е последната точка от нашето пътуване, то се лъжем. Тепърва представят гимнастичките на мрежата и Сливането е само 1 от 5 големи евента.  

Фаза Surge: Тази фаза ще доведе до шардинг в Етър. Шардингът позволява по-лесно мащабиране на вторите слоеве.

Фаза Verge: Ще даде по-лесно стартиране на валидатори и ще бъде „чудесно за децентрализацията“.

Фаза Purge: Изтрива старата мрежова история, за да намали обема информация, от което се нуждаят валидаторите, и да намали претоварването на мрежата.

Фаза Splurge: 100 хиляди транзакции в секунда и „всички други забавни и обещани неща“.

 

Е, това е моментът, в който се намираме. Мнозина мислеха, че той няма да дойде, но е го блестящ и случващ се! 

Дерзай, Етериум! 

 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога