Регистрация

Сутрешно кафе с Altcoins.bg 04.01

Сутрешно кафе с Altcoins.bg 04.01

Добро утро и честита Нова година! 2021 бе изключително успешна година за крипто индустрията - Биткойн, Етериум, зората на NFT и DAO! Днес в броя ще разгледаме кои са темите, които си заслужава да бъдат държани под око през 2022.

Доминация на Биткойн: 39.59%

Цена на Биткойн: $46 385

Обем търговия за последните 24 часа = $107 млрд.

🚨 Fear and Greed Index: 23 Extreme Fear

 

  $ ∆24h
Пазарна Капитализация на Крипто 2.22T -0.94%
Пазарна Капитализация на Биткойн 877B -1.15%
Пазарна Капитализация на Етериум 446B -1.26%
Пазарна Капитализация на DeFi 162B 23.16%

Регулации и политиката на ФЕД

Още от миналата година започна да се говори за регулации в крипто сектора. И докато някои (Китай) предприеха мерки с голямата секира с сложиха фаталния край на индустрията, изглежда САЩ няма такива намерения. Това показа и нормалният тон на срещата на крипто CEO-та със Сената на САЩ наскоро. По-конкретно регулации могат да бъдат очаквани във връзка с крипто данъците.

Що се отнася до политиката на ФЕД и печатането на пари през 2021, пазарът показа, че по никакъв начин не вярва на мнението на ФЕД за “преходна” инфлация. Последните данни са за 6.7% годишна инфлация и за политиците светна червената лампа, че трябва да вземат мерки. ФЕД предвижда повишение на лихвените проценти и намаляване на изкупуването на държавни облигации през 2022. Дали обаче този рязък завой няма да се отрази зле на пазара? Ако това стане, то е почти сигурно, че Jerome Powell и компания ще обърнат курса.

 

Стейбълкойните vs CBDCs

Темата, която очаквахме да има повече гласност през 2021, бе свързана с дигиталния долар или т.н. дигиталните валути на централните банки (CBDCs). За разлика от това обаче акцентът бе поставен над стейбълкойните. Това разбира се си има основателни причини - проблемите с резервите на Тетър, а и най-големите стейбъли са обезпечени с долара. 

Докладът на Работната група по въпроса стейбъли показа, че те трябва да бъдат регулирани в най-скоро време. Въпреки това регулациите трябва да бъдат внимателни.

Напредъкът на Китай и техният дигитален юан както и партньорството им с Русия също е на дневен ред. Тези две сили от години искат да се отърват от хегемонията на долара и дигитализирането на валутите им изглежда като подходящ момент за това. Факт - САЩ изостава с дигиталния долар, но пък най-големите стейбълкойни са обезпечени с долар. Дали и как Америка ще се възползва от това - определено ще държим под око.

 

Екология

2021 бе сблъсък на интереси що се отнася до количеството енергия, което използва крипто. Биткойн бе прогонен от Китай поради минуването на криптовалутата с енергия, придобита от въглища, но в края на краищата това подобри структурата на хаш рейта.

Въпреки това “екологичният отпечатък” на крипто често се прокрадва в политически дискусии.

Макар Биткойн да продължи да използва proof-of-work механизъм, то се очаква Етериум да премине към proof-of-stake. Това ще е едно от най-важните събития за 2022, имайки предвид DeFi проектите и NFT, както разбира се и високите такси на Етериум мрежата.

 

Биткойн ETF 

Друго очакване от 2021, което ще преместим за тази година бе одобрението на Биткойн спот ETF.

Когато BITO, първият Биткойн фючърс ETF, започна да се търгува на NYSE, той достигна близо $1 млрд обем търговия за първия си ден. BITO обаче не държи Биткойн, а дава експозиция до фючърс на Биткойн.

Въпреки че наскоро SEC отново отложи решението по купчина молби за спот ETF, надеждата за Биткойн спот ETF изглежда може да прокара своя път през 2022.



Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога