Регистрация

Сутрешно кафе с Altcoins.bg 05.01

Сутрешно кафе с Altcoins.bg 05.01

Добро утро! Рядко се случва да имаме толкова новини от почти всяко точка на света, но днес е този ден!

Доминация на Биткойн: 39.28%

 Цена на Биткойн: $46 337

Обем търговия за последните 24 часа = $86 млрд.

🚨 Fear and Greed Index: 24 Extreme Fear

 

  $ ∆24h
Пазарна Капитализация на Крипто 2.23T 0.26%
Пазарна Капитализация на Биткойн 876B -0.35%
Пазарна Капитализация на Етериум 453B 1.11%
Пазарна Капитализация на DeFi 163B -34.39%

Косово забранява крипто добива поради недостиг на енергия

Правителството на Косово обяви забрана на добива на Биткойн и други криптовалути. Министърът на икономиката Artane Rizvanolli предупреди, че законът ще идентифицира и спира всички миньори.

Причината за взимането на мерките е недостигът на електричество в Косово. Миналия месец правителството обяви 60-дневно извънредно положение поради технически проблеми и лошото време. Повечето от енергията в страната се добива от въглища, а най-голямата централа не работи временно заради неизправности. 

Съседът на Косово, Сърбия, също загуби капацитет поради технически проблеми, което затрудни и вноса на електроенергия.

Добивът на крипто в Косово намира популярност със своите ниските разходи за енергия (която обаче не е екологична). Въпреки това към юли 2021 страната отговаря само за 0.01% от общия хаш рейт.

Затруднения с електроенергията имат и други страни като Казахстан. Тя стана дестинация за миньорите след като Китай забрани сектора през май миналата година.

 

Китай пуска портфейл за дигиталния юан

Китай може да забрани добива на крипто, но движи своя проект по дигитална валута. 

Правителството съобщи, че е създало портфейл за своя e-CNY (дигитален юан), който ще бъде публично достъпен за теглене от магазините за приложения на Apple и Android.

Преди това тегленето на портфейла бе възможно само чрез секретен линк. Приложението ще бъде налично за теглене и за чужденци през следващия месец във връзка с Олимпийските игри.

С население от 1.4 млрд Китай е най-голямата страна, създала своя дигитална валута към момента. Според данни 140 млн вече са отворили акаунт в приложението от октомври насам.

 

Ел Салвадор прави следваща крачка в издаването на Биткойн облигации

Страната, която прие Биткойн като законово разплащателно средство, е крачка по-близо към идеята си за Биткойн облигации. Финансовият министър съобщи, че правителството ще започне законовия процес. Фактът бе потвърден и от президент Bukele в неговата любима социална платформа - Twitter.

Идеята е, че страната ще издаде 1 млрд в облигации през годината, половината от които ще бъдат конвертирани в Биткойн. Другата част ще бъде използвана за инфраструктура и майнинг съоръжения. 

Правителството вярва, че облигациите ще помогнат и за изграждането на Биткойн град. Той ще освобождава от данъци, освен данък ДДС (10%), и ще бъде захранван от геотермална енергия.

 

Британският парламент срещу крипто

Членовете на британския парламент започват 2022 с хейт срещу крипто индустрията.

„Това е Дивият Запад, тази сива зона между финансови инвестиции с голям ливъридж от една страна и тези продукти, които съвсем лесно и разумно биха могли да се считат за хазарт“ - каза депутатът от консерваторите Richard Holden пред iNews.

„Там трябва да има ясна диференциация, за да се защитят хората“ - добави той.

През 2022 регулаторите от Острова подливаха вода на крипто. FCA пусна доклад с пет опасения от индустрията, а след това създаде проблеми на Binance. 

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога