Регистрация

Какво представлява биткойн - Част 2

altcoins

Ако сте пропуснали първата част от Въведението в Биткойн и криптовалутите, силно препоръчваме да го прочетете тук.

Какво представлява добивът на Биткойн?

Добивът е процес на изразходване на изчислителна мощ за обработка на транзакции, защита на мрежата и синхронизиране на всички участници в системата. То може да се възприема като център за данни на Биткойн, изключвайки това, че системата е проектирана да бъде напълно децентрализирана, използвайки копачи, работещи във всички страни, като няма лице, което да има пълен контрол. Този процес се нарича "добив" от аналогията за добив на злато, тъй като това своевременно е механизъм, използван за издаване на нови биткойни. За разлика от добива на злато, добивът на биткойни осигурява възнаграждение в замяна на полезни услуги, необходими за работата и сигурността на плащанията в мрежата. Добивът ще бъде необходим и след издаването на последния биткойн.

Как работи добивът на Биткойни?

Всеки може да се превърне в Биткойн копач, като закачи към мрежата специализирани хардуер и софтуер. Софтуерът за добив изчаква за транзакции, излъчвани чрез Р2Р мрежата и извършва съответните задачи, за да обработва и потвърждава тези сделки. Биткойн копачите изпълняват тази работа, тъй като те могат да печелят такси, плащани от потребителите за по-бърза обработка на транзакции, както и от създаването на нови биткойни според фиксираната формула.

За да могат новите транзакции да бъдат потвърдени, те трябва да бъдат включени в един блок заедно с математическите доказателства за работата. Такива доказателства се генерират много трудно, защото няма начин да ги създавате, освен с милиарди изчисления в секунда. Това изисква копачите да извършват тези изчисления преди блоковете им да са приети от мрежата и преди те да бъдат възнаградени. Тъй като все повече хора започват да добиват, трудността да се намерят валидни блокове в мрежата автоматично се увеличава, за да се гарантира, че средното време за намиране на блок ще остане около 10 минути. В резултат на това, добивът е един силно конкурентен бизнес, където нито един отделен копач не може да контролира това, което е включено в блок-веригата.

Доказателството за работа е създадено, за да зависи от предишния блок и да въвежда хронологичен ред в блок-веригата. Това прави почти невъзможно отменянето на предишни транзакции, тъй като това изисква преизчисляване на доказателствата за работа на всички последващи блокове. Когато два блока се открият по едно и също време, копачите, работещи на първия блок, който са получили, преминават към най-дългата блок-верига веднага след като следващ блок е открит. Това позволява на добива да осигурява и поддържа глобален консенсус на базата на процесорна мощ.

Биткойн копачите не са в състояние да мамят чрез увеличаване на тяхната собствена награда или да обработват измамни сделки, които биха могли да развалят мрежата. Всички Биткойн възли ще отхвърлят всеки блок, който съдържа невалидни данни, предвидени в правилата на протокола на мрежата. Следователно, мрежата продължава да е сигурна, дори ако не на всички Биткойн копачи може да се има доверие.

Ето и един много модерен въпрос от "природозащитниците"...

Добивът на Биткойн не хаби ли прекалено много енергия?

Краткият отговор е НЕ. Точно конкурентността на добива на Биткойн и възнаграждението, което се получава за него, е причина за много сериозно развитие в областта на възобновяемите източници на енергия и зелената енергия. Биткойн тласка развитието на новите технологии в производството на електроенерния напред в търсене на по-лесен, по-евтин и по-конкурентен начин за сдобиване с енергия, за да може да има предимство пред другите "конкурентни" копачи в мрежата.

Дългият отговор е:

Изразходването на енергия, за да се подсигури и да оперира разплащателна система, трудно може да бъде наречено загуба. Както при всяка друга платежна услуга, използването на Биткойн предполага разходи за нейното функциониране. Услугите, необходими за работата на широко популярните в наши дни парични системи като банки, кредитни карти, бронирани превозни средства, също изразходват много енергия, но за разлика от Биткойн, тяхната цялостна употреба на енергия не е прозрачна и не може да бъде лесно измерена. Добивът е бил замислен, за да се оптимизира с течение на времето чрез специализиран хардуер, който консумира по-малко енергия, с което оперативните разходи от този процес трябва да продължат да бъдат пропорционални на търсенето. Когато добивът стане твърде конкурентен и по-малко печеливш, някои копачи избират да спрат тази дейност. Освен това, цялата енергия, изразходвана за добив, в крайна сметка се трансформира в топлина и най-печелившите копачи ще бъдат тези, които употребяват тази топлина правилно. Оптималната и ефективно работеща мрежа е тази, която всъщност не използва допълнителна енергия. Въпреки, че това е идеалното положение, икономиката на добива е такава, че копачите самостоятелно се стремят към нея. Как добивът повишава сигурността на мрежата? Добивът създава еквивалент на конкурентна лотария, която прави последователното добавяне на нови блокове от транзакции в блок-веригата много трудно за всеки. Това защитава неутралността на мрежата чрез предотвратяване на това, физическо лице да получава възможност да блокира някои сделки. Добивът също пречи на участниците да заменят части от блок-веригата, за да си върнат вече похарчени пари, който може да използват за измама на други потребители. Добивът прави много по-трудно отменянето на минала транзакция, защото това изисква пренаписването на всички блокове след тази транзакция.

Мога ли да започна да копая Биткойн?

През първите дни след създаването на Биткойн, всеки можеше да намери нов блок, използвайки процесора на компютъра си. С увеличаването на броя на хората, които добиват, трудността да се открие нов блок се увеличи значително до степен, при която единственият рентабилен метод за добив е използването на специализиран хардуер. Можете да посетите специализирани сайтове за повече информация. В наши дни добивът на криптовалута е толкова развит, че място в него за жалост има само за много големи и конкурентноспособни предприятия, точно както споменахме по-рано.

Сигурен ли е Биткойн?

Технологията Биткойн - протоколът и криптографията - имат високо ниво на сигурност и мрежата Биткойн е може би най-големият разпределено-изчислителен проект в света. Най-често срещаната уязвимост в Биткойн идва от грешки на потребителите. Файловете на биткойн портфейлите, които съхраняват необходимите частни ключове могат да бъдат случайно изтрити, изгубени или откраднати. Това е доста сходно с физическото съхранение на пари, но в цифров вид. За щастие, потребителите могат да използват добрите практики за сигурност, за да защитят парите си или да използват доставчици на услуги, които предлагат добри нива на сигурност и застраховка срещу кражба или загуба.

Никой ли не е хаквал Биткойн?

Правилата на протокола и криптографията, използвани в Биткойн, са все още работещи, години след неговото създаване, което е добър показател, че идеята е много добре развита. Все пак, грешки в сигурността са били откривани и поправяни в различни софтуерни приложения. Разбира се, както при всеки софтуер, сигурността на Биткойн зависи от скоростта, с която възникналите проблеми се идентифицират и отстраняват. Колкото повече такива проблеми биват открити, толкова повече Биткойн се развива и усъвършенства. Самият протокол никога не е бил хакван. Много потребители обаче са губили коините си поради хакване на портфейла от слабо, никакво старание да защитят средствата си.

Често има погрешни схващания за кражби и нарушения на сигурността, които се случват по различни борси и в бизнеса. Въпреки че тези събития са неприятни, никое от тях не означава, че Биткойн е бил хакнат и не предполагат проблеми със сигурността - точно както банковият обир не означава, че доларът е компрометиран. Въпреки това, трябва да се каже, че е необходим пълен набор от добри практики и интуитивни решения за сигурността, с които потребителите получават по-добра защита и така се намалява общия риск от кражба или загуба. В течение на последните няколко години тези функции за сигурност са разработвани бързо и включват криптиране на портфейли, офлайн портфейли, хардуерни портфейли, както и транзакции с множествен подпис.

Потребителите могат ли да злоупотребят?

Невъзможно е протоколът на Биткойн да бъде променен толкова лесно. Всеки Биткойн клиент, който не спазва общо установените правила, не може да налага свои собствени правила на другите потребители. Според настоящите спецификации е невъзможно да се случи дублиране на разходите в една и съща блок-верига или пък да се използват биткойни без валиден подпис. Ето защо създаването на прекомерни количества биткойни от нищото, използването на биткойни на друг потребител, хакването на мрежата и други подобни действия не могат да бъдат извършени. Все пак, мнозинството от копачите може да избере да блокира или отмени последните транзакции. Мнозинството потребители също може да окаже влияние, някои промени да бъдат въведени. Понеже Биткойн работи единствено с пълното съгласие и единодушие на всички потребители, промяната на протокола може да бъде много трудна и изисква преобладаващото мнозинство от потребители да приемат промените по такъв начин, че останалите потребители почти нямат друг избор, освен да ги последват. По принцип е трудно да си представим защо потребител на Биткойн би приел каквато и да е промяна, която може да заплаши благосъстоянието му.

Заплаха ли е квантовият компютър?

Да, повечето системи, разчитащи на криптографията като цяло са, включително и традиционните банкови системи. Въпреки това, квантовите компютри все още не съществуват и най-вероятно няма да се появят скоро. В случай, че квантовите изчисления представляват непосредствена заплаха за Биткойн, то протоколът може да бъде обновен, за да използва квантови алгоритми. Предвид значението, което това обновяване ще има, то може да се очаква, че ще бъде добре развито от разработчиците и прието от всички Биткойн потребители.

 

Източник: Припомняваме още веднъж, че източник на много голяма част от тази информация е bitcoin.org. Не пропускайте да посетите сайта, за да продължите с биткойн образованието си.