Регистрация

Какво представлява биткойн - Част 1

altcoins

В последните години все повече нови хора започнаха да се интересуват от криптовалути, и по-специално Биткойн и Етериум. Възможностите в тази ниша са безкрайни, но тя е много нова, по-различна от всичко друго, с което са се сблъсквали досега през живота си, и следователно трудна за разбиране. В обществото се коренят и много легенди, че криптовалутите са измама, пирамида, хабят много енергия. Надяваме се да останете и да прочетете тази статия докрай, за да разберете с какво си имате работа и дали подобни твърдения са истина.

Новите членове на крипто-света имат много въпроси, напълно логични, елементарни за отговор, но за съжаление изискващи доста времеза обяснение. Това е и причината да направим тази секция, в която да ви запознаем с основите. 

В статията са използвани ресурси от Bitcoin.org, така че ако се чудите къде да продължите да четете, бъдете сигурни, че ще посетите този сайт!

Нека пристъпим към същността, а именно:

Какво е Биткойн?

Биткойн е консенсусна мрежа, която дава възможност за въвеждане на нова разплащателна система и напълно нов вид дигитални пари. Това е първата децентрализирана мрежа за разплащания, базирана на Р2Р технологията, която се поддържа от нейните потребители и няма централна власт или посредници. От гледна точка на потребителя, Биткойн е нещо като "пари за интернет". Биткойн може да се разглежда и като най-успешната тройна система за счетоводни записи, която е позната.


 

Кой е създал Биткойн?

Биткойн за първи път употребява концепцията, наречена "крипто-валута", която е описана през 1998 г. от Wei Dai. Това предполага идеята за една нова форма на пари, която използва криптографията, за да контролира създаването и транзакциите, вместо това да прави централната власт. Първата спецификация и концепцията на Биткойн е публикувана през 2009 г. в криптографски мейлинг лист от Satoshi Nakamoto. Satoshi напуска проекта в края на 2010 г., без да разкрива много за себе си. Общността претърпява сериозно развитие след този момент, благодарение на многото разработчици, работещи за Биткойн.

Анонимността на Satoshi често повдига необосновани опасения, много от които свързани с неразбирането същността на отворения код, който Биткойн използва. Протоколът и софтуерът на Биткойн се публикуват открито и всеки разработчик по целия свят може да го разгледа или да направи своя собствена модифицирана версия. Точно както при текущите разработчици, влиянието на Satoshi е било ограничено до промените, които прави и които са приети от останалите потребители, без да контролира Биткойн. Така разкриването на самоличността на изобретателя на Биткойн днес, е като установяването на самоличността на лицето, което е изобретило хартията - ненужно.

Кой управлява мрежата на Биткойн?

Никой не притежава Биткойн мрежата, също както никой не притежава технологията, създала електронните пощи. Биткойн се контролира от всичките си потребители по цял свят. Разработчиците подобряват софтуера на мрежата, но те не могат да наложат промяна на протокола, защото потребителите са свободни да избират софтуера и версията, които използват. За да могат да извършват транзакции помежду си, потребителите трябва да ползват софтуер, който се подчинява на едни и същи правила. Биткойн може да работи единствено с пълен консенсус между всички потребители. Ето защо всички потребители и разработчици имат силен стимул да защитават този консенсус.

Как работи Биткойн?

От гледна точка на потребителя, Биткойн не е нищо повече от мобилна апликация или компютърна програма, която ви осигурява Биткойн портфейл и ви позволява да получавате и изпращате биткойни.

Зад кулисите мрежата споделя публична книга, наречена "блокверига". Тази книга съдържа всяка транзакция, която някога е обработвана. Това позволява компютърът на потребителя да провери нейната валидност. Автентичността на всяка транзакция е защитена с цифров подпис, кореспондиращ с адресите на изпращане, което позволява на всички потребители да имат пълен контрол върху биткойните, които напускат сметката им. В допълнение, всеки, който може да обработва транзакции с използване на изчислителната мощ на специализиран хардуер, печели биткойни за тази услуга. Това се нарича добив.

Някой използва ли Биткойн?

Да. Има нарастващ брой фирми и частни лица, които използват Биткойн. Това включва фирми от "физическия" бизнес като заведения, магазини, адвокатски кантори, както и много популярни онлайн услуги. Въпреки че Биткойн остава сравнително ново явление, той се разраства много бързо. От скоро дори Салвадор предприеха крачка към въвеждане на Биткойн като официална валута за разплащания. Това е първата държава, която го признава като официално платежно средство. Постоянно излизат нови и нови компании, които инвестират част от портфолиото си в Биткойн и дори започват да приемат разплащания с него - Paypal, MasterCard. Говори се усилено за интерес от Гугъл и Амазон.

Как мога да се сдобия с Биткойн?

Има няколко начина, за да получите първите си "сатошита" (Сатоши е най-малката неделима част от биткойна. 1 Биткойн има 100 милиона сатошита).

- Да приемате плащания чрез Биткойн или да извършите услуга, за която да ви платят с Биткойн;

- Чрез покупка от биткойн борса като Altcoins.bg;

- Обмяна с някой около вас (P2P);

- Печелене на биткойн с добив.

Как се прави плащане с Биткойн?

Биткойн плащанията са по-лесни за осъществяване, отколкото покупки с дебитни или кредитни карти и могат да бъдат получени без сметката на търговеца. Плащанията се извършват от приложението на портфейла ви на вашия компютър или смартфон, като въведете адреса на получателя, сумата на плащането и натиснете бутона за изпращане. За да е по-лесно да въведете адреса на получателя, много портфейли могат да го получат чрез сканиране на QR кода или докосване на два телефона, посредством NFC технология.

Какви са предимствата на Биткойн?

Парична свобода - Възможно е да изпращате и получавате различни суми незабавно, навсякъде по света и по всяко време. Няма почивни банкови дни. Няма граници. Няма ограничения. Биткойн позволява на своите потребители да упражняват пълен контрол на парите си.

Ниски такси - Преди време плащанията в Биткойн са се извършвали без такси или с минимални такива. В момента ситуацията е доста по-различна заради разрастването на мрежата и все по-широката аудитория, която я използва за транзакции. Въпреки това за транзакция от $1,000,000 в биткойн е възможно да платите по-малко от $5 такса. В коя банкова система това би се случило? Дори няма да засягаме документацията, която ще си спестите.

Освен това, в мрежата на Биткойн съществуват търговски процесори, които обръщат биткойните във фиатна валута и ежедневно депозират средствата в банковите сметки на потребителите, улеснявайки ги в обработката на транзакциите (като Altcoins.bg).

Малки рискове за търговците - Биткойн транзакциите са сигурни, необратими и не съдържат конфиденциална клиентска информация или лични данни. Това защитава търговците от загубите, причинени от измами или неплащане, като не е необходимо спазването на "PCI". Търговците могат лесно да разширяват бизнеса си до нови пазари, където кредитните карти не са налични или таксите са неприемливо високи. Нетните резултати са по-ниски такси, по-големи пазари и по-малко административни разходи.

Сигурност и контрол - Биткойн потребителите са в пълен контрол на техните транзакции, като е невъзможно търговците да налагат нежелани или скрити такси, както може да се случи с другите начини на плащане. Биткойн плащанията могат да бъдат направени без лична информация да бъде свързана с транзакцията. Това предлага добра защита срещу кражба на самоличности. Биткойн потребителите също могат да защитават парите си с архивиране и криптиране.

Прозрачен и неутрален - Цялата информация относно Биткойн, се предоставя и е на разположение в блок-веригата, като може да се използва и проверява в реално време. Никое лице или организация не могат да контролират или манипулират Биткойн протокола, защото е кодиран криптографски. Това налага да приемем, че ядрото на Биткойн е напълно неутрално, прозрачно и предсказуемо.

Какви са недостатъците на Биткойн?

Степен на популяризиране и приемане - Много хора все още не са запознати с Биткойн. Всеки ден все повече компании приемат биткойни, защото искат да се възползват от всички предимства, но все още списъкът с такива фирми е малък, като той трябва да нарастне, за да може да се извлече ползата от мрежовия ефект.

Волатилност - Общата стойност на биткойните в обращение и броят на фирмите, използващи Биткойн все още са много малко в сравнение с това, което те биха могли да бъдат. Следователно, сравнително малки събития, сделки или бизнес дейности могат да оказват съществено влияние върху цената. На теория, волатилността ще намалее с развитието на Биткойн пазарите и на технологията. Никога преди светът не виждал такава валута, така че е наистина трудно (и вълнуващо) да си представим как ще се развият нещата.

Непрекъснато развитие - Биткойн софтуерът е все още в бета версия и много функции не са напълно завършени, но са в активно развитие. Нови инструменти, функции и услуги се разработват денонощно, за да направят Биткойн по-сигурен и достъпен за мнозинството.

Защо хората се доверяват на Биткойн?

Голяма част от доверието в Биткойн идва от факта, че той не се нуждае от доверие като цяло. Биткойн е с напълно отворен код и е децентрализиран. Това означава, че всеки има достъп до целия изходен код по всяко време. Всеки разработчик в света може да провери как точно работи Биткойн. Всички транзакции и емитирането на биткойни са прозрачни и всеки може да ги проследява в реално време. Всички плащания могат да бъдат направени без да разчитат на трета страна, като цялата система е защитена от силно рецензирани криптографски алгоритми, подобни на тези, използвани при онлайн банкирането. Никоя организация или лице не може да контролира Биткойн, а мрежата продължава да е сигурна, дори ако не може да се вярва на всички потребители в нея.

Мога ли да печеля от Биткойн?

Не бива да очаквате да забогатеете с Биткойн или с някоя тепърва развиваща се технология. Важно е да бъдете внимателни към нещата, които звучат прекалено добре, за да са истина или към тези, които не спазват основни икономически правила. Биткойн е все по-развиващо се пространство на иновации и има бизнес възможности, които включват определени рискове. Няма гаранция, че Биткойн ще продължи да расте, въпреки досегашното развитие в много бързи темпове и експоненциалния скок в цената. Инвестирането на време и ресурси за всичко, свързано с Биткойн, изисква предприемачество. Има различни начини да се правят пари с Биткойн, като например добив, спекулации или започването на нов бизнес. Всички тези методи са конкурентни, но няма гаранция за печалба. Всеки човек трябва да си направи точна оценка на разходите и рисковете, свързани с тези проекти!

Биткойн изцяло виртуален ли е?

Биткойн е виртуален също като кредитните карти и онлайн банкирането, които се използват всеки ден. Биткойн може да се използва за онлайн плащания, както и в магазините, в които пазарувате, като всяка друга парична форма. Биткойните се съхраняват в голяма мрежа и те не могат да бъдат променени с цел измама от никого. С други думи, Биткойн потребителите имат изключителен контрол върху своите средства и биткойните не могат да изчезнат, защото са виртуални.

Съществува ли Биткойн, след като е само виртуален?

Биткойн е виртуален, както всеки софтуер, който използвате на компютъра си. Някога докосвали ли сте имейла си или програма като Фотошоп? Съмнявате ли се обаче, че те съществуват? Не, в момента, в който получите имейл, вие знаете, че той е наистина съществува. Като видите някоя снимка в социалните мрежи също не се замисляте дали е реална. Така е и с биткойн! Интернетът и имейла са имали нужда от около 20 години, за да се наложат като технологии и да се развият толкова, че да бъдат използваеми от всички. Преди това са били жертва на същите стереотипи, на които и Биткойн днес.

Анонимен ли е Биткойн?

Биткойн е предназначен да позволи на потребителите да изпращат и получават плащания с приемливо равнище на неприкосновеност на личния живот, както е и при всяка друга парична форма. Въпреки това, Биткойн не е анонимен и не може да предлага същото ниво на поверителност, както е при парите в брой. Използването на Биткойн оставя обширни публични регистри. Съществуват различни механизми, с които да се защити неприкосновеността на личния живот на потребителите, а други са в процес на разработване. Въпреки това, все още има работа за вършене, преди тези функции да започнат да се използват правилно от повечето потребители на Биткойн.

Какво се случва, когато биткойни бъдат загубени?

Когато потребител изгуби своя портфейл, резултатът може да бъде сравнен с изваждане на пари от обращение. Изгубените биткойни продължават да съществуват в блок-веригата като всички останали такива, но те остават пасивни завинаги, защото няма начин частният ключ да бъде открит от някого. Според закона за търсенето и предлагането, когато по-малко биткойни са на пазара, търсенето за останалите ще се повиши и това ще доведе до увеличаване на тяхната стойност.

Може ли Биткойн да се превърне в голяма разплащателна мрежа?

Този процес вече започна. Мрежата на Биткойн може да обработи много по-голям брой транзакции в секунда отколкото преди време, но все още не е готова да покрие нивото на големите мрежи за кредитни карти като Visa и MasterCard. В момента се работи върху премахването на тези ограничения и бъдещите изисквания са ясни. От своето създаване всеки аспект на мрежата на Биткойн е в процес на непрекъсната оптимизация, специализация и развитие и се очаква това да продължи още години, тъй като трафикът се увеличава. След въвеждането на lightning network, вече има опция за бързи и безплатни транзакции извън основната мрежа на Биткойн.

След тази по-обща част, нека навлезем малко по-надълбоко в "заешката дупка".

Законен ли е Биткойн?

Доколкото ни е известно, Биткойн не е забранен от законодателството на нито една страна. Въпреки това, някои законови системи (като например тази на Аржентина и Русия) строго ограничават или забраняват използването на всички чуждестранни валути. Други законодателства (като Тайланд) могат да ограничат лицензирането на някои организации, като например борсите на Биткойн. Регулаторите от различни юрисдикции предприемат стъпки, за да осигурят физическите лица и фирмите с правилата за това как да се интегрира тази нова технология с официалната регулирана финансова система. Например, Службата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ (FinCEN) издава незадължителни насоки за това как да се характеризират някои дейности, включващи виртуални валути. 

В последните месеци във все повече държави започват стъпки по регулация на Биткойн. Това е изключително важно, защото страните го приемат и започват да го приобщават към законодателството си, вместо да се опитват да го забранят и "задушат". Мрежата вече е прекалено голяма, за да не й обърнат внимание.

Използва ли се Биткойн за нелегални дейности?

Биткойните са пари, а парите винаги са били използвани за законни и незаконни цели. Парите в кеш, кредитните карти и сегашните банкови системи задминават несравнимо Биткойн по отношение на тяхната употреба за финансиране на престъпността. Биткойн може да доведе значителна иновация в системите за плащане, като ползите от нея са несравними с потенциалните недостатъци. Биткойн е създаден, за да бъде голяма крачка напред в повишаване сигурността на парите и освен това може да се превърне в защита от много форми на финансови измами.

Например, напълно невъзможно е да се фалшифицират биткойни. Потребителите изцяло контролират своите плащания и не може да бъдат начислявани неодобрени такси, както се случва с измамите с кредитни карти. Биткойн транзакциите са необратими и са защитени от отмяна на плащанията. Биткойн ви позволява да защитите парите си срещу кражба или загуба, използвайки доказани механизми като архиви, криптиране и множествено подписване.

Бяха изразени някои опасения, че Биткойн може да бъде по-привлекателен за престъпниците, защото може да се използва за осъществяването на частни и необратими плащания. Все пак, си струва да се отбележи, че Биткойн несъмнено ще бъде подложен на регулации, подобни на тези в съществуващите финансови системи. Биткойн не може да бъде по-анонимен от плащанията в кеш и не е в състояние да предотврати извършване на наказателно разследване. Никой обаче не може да блокира разполагаемостта в биткойн портфейла ви, за разлика от всички други съществуващи парични активи.

Може ли Биткойн да бъде забранен или регулиран?

Биткойн протоколът не може да бъде променян без съдействието на почти всички свои потребители, които избират какъв софтуер да използват. Опитите да се зададат специални права на локално ниво в глобалната Биткойн мрежа не е практическа възможност. Всяка богата компания може да избере да инвестира в хардуер за добив, за да контролира половината от изчислителната мощ на мрежата и да бъде в състояние да блокира или отменя последните транзакции. Въпреки това, няма гаранция, че те биха могли да запазят тази власт, тъй като това изисква инвестиции, по-големи от тези, направени от всички останали копачи в мрежата. Възможно е използването на Биткойн да се направлява по начин подобен, на който и да е друг инструмент. Точно като долара, Биткойн може да се използва за широк спектър от цели, някои от които може да се смятат за законни или не, според правото на всяка юрисдикция. В тази връзка, Биткойн не е по-различен от всеки друг инструмент или ресурс и може да бъде подложен на различни регулации във всяка отделна страна. Употребата на Биткойн също може да бъде затруднена от ограничителните разпоредби, като в този случай е трудно да се определи какъв процент от потребителите ще продължат да използват тази технология. Правителство, което реши да забрани Биткойн, би лишило от възможност местните предприятия да имат достъп до пазарите и развиващите се иновации на другите страни. Предизвикателството за регулаторите, както винаги, е да се разработят ефективни решения, без да се затруднява растежа на нови и бързо развиващи се пазари и бизнеси.

Биткойн и защита на потребителите?

Биткойн позволява на хората да извършват транзакции според техните собствени условия. Всеки потребител може да извърши или получи плащания, подобни на тези в брой, но потребителите също могат да се включат в по-сложни договори. Множественото подписване позволява дадена транзакция да бъде приета от мрежата, само ако определен брой от определена група хора се съгласят да подпишат транзакцията. Това е предпоставка за развитието на иновативна услуга за разрешаване на конфликти. Такава услуга позволява на трета страна да одобри или откаже транзакция в случай на несъгласие между другите страни, без да има контрол върху техните пари. За разлика от плащанията в брой и други разплащателни методи, в Биткойн винаги има обществено достъпна следа, че дадена транзакция се е случила и тя може да бъде евентуално използвана за искане на парично обезщетение при възникнал конфликт в бизнес с измамни практики. Също така е необходимо да се отбележи, че докато търговците обикновено зависят от тяхната обществена репутация, за да останат в бизнеса и да плащат на служителите си, те нямат достъп до същото ниво на информация, когато се занимават с нови потребители. Начинът, по който работи Биткойн, позволява, както на хората, така и на фирмите, да бъдат защитени срещу измамно възстановяване на плащания, давайки им избор да поискат по-голяма защита, когато не са склонни да се доверят на определен търговец.

Нека сега видим и как точно влияе Биткойн на икономиката, защо е по-различен от всичко познато и защо има стойност.

Как се създават нови Биткойни?

Нови биткойни се генерират от конкурентен и децентрализиран процес, наречен добив (копаене). Той възнаграждава потребителите от мрежата за техните услуги. Биткойн копачите обработват транзакции и осигуряват сигурност на мрежата посредством специализиран хардуер, за което получават нови биткойни в замяна. Биткойн протоколът е проектиран по такъв начин, че новите биткойни се създават по фиксирана ставка. Това прави добивът на Биткойн един силно конкурентен бизнес. Когато повече копачи се включат в мрежата, става все по-трудно да се реализира печалба и те трябва да търсят ефективност за намаляване на оперативните си разходи. Няма централен орган или разработчик, който има някаква власт да контролира или да манипулира системата, за да увеличи печалбата на копачите. Всеки Биткойн възел в света ще отхвърли всичко, което не е в съответствие с правилата, които се очаква системата да следва. Биткойните се създават с намаляващи и предвидими темпове. Броят на новите биткойни, създавани всяка година, автоматично намаляват наполовина с течение на времето (наречено халвинг), докато тяхното издаване спира напълно, когато общо 21 милиона биткойни се пуснат в обръщение. В този момент, Биткойн копачите ще бъдат подкрепени само от множеството малки такси за транзакции. Мрежата обаче ще бъде толкова голяма, че това ще бъде напълно достатъчно, за да продължи конкурентността на този бизнес.

Защо Биткойн има стойност?

Биткойните имат стойност, защото са използваеми като форма на пари. Те притежават характеристиките на пари (трайност, преносимост, заменяемост, оскъдност, делимост и разпознаваемост), основавайки се на свойствата на математиката повече, отколкото разчитайки на физически свойства (като сребро и злато) или пък на доверие в централизираните институции (като валута). Накратко казано, Биткойн е подкрепен от математиката. С тези качества всичко, което се изисква от една опитваща да задържи стойността си форма на пари, е доверие и приемане. При Биткойн стойността може да бъде измерена чрез увеличаване на броя потребители, търговци и нововъзникващи компании. Както при всички валути, стойността на биткойните идва само и директно от хората, готови да ги приемат като платежно средство.

От какво се определя цената на Биткойн?

Цената на един биткойн се определя от съответното търсене и предлагане на пазара. Когато търсенето на биткойни се повишава, цената се увеличава и съответно, когато търсенето спада, то и цената намалява. Съществува точно определен брой биткойни в обращение и новите биткойни се създават с предсказуеми и намаляващи темпове, което означава, че търсенето трябва да следва нивото на инфлация, за да се запази цената стабилна. Имайки предвид, че Биткойн е все още малък пазар в сравнение с размерите, които може да достигне, то не е необходима колосална сума пари, за да се качи или падне цената на биткойните. Ето защо тя е все още нестабилна.

Възможно ли е Биткойн да загуби стойността си?

Да. Историята е пълна със случаи, при които валути се сриват и вече не се употребяват като например Германската марка по време на Ваймарската република и Зимбабвийския долар. Въпреки че сривовете на валутите се дължат на свръхинфлация, която няма как да се случи при Биткойн, винаги съществува потенциална опасност от технически срив, поява на по-добри конкурентни валути, политически проблеми и т.н. Като основно правило, никоя валута не е застрахована от срив или колебания. Биткойн е доказал своята стабилност през годините още от своето създаване и има огромен потенциал за развитие. Въпреки това, никой не е в състояние да предскаже какво е бъдещето на Биткойн.

Балон ли е Биткойн?

Бързото покачване на цените не може да се определи като "балон". Изкуственото надценяване, което ще доведе до внезапен спад представлява ефекта на балона. Изборът въз основа на индивидуалното човешко действие от стотици хиляди участници на пазара е причината цената на Биткойн да се колебае, тъй като пазарът се стреми да открие нейната реална стойност. Причините за промени в настроенията могат да включват загуба на доверие в Биткойн, голяма разлика между стойността и цената, която не се базира на основите на Биткойн икономиката, увеличен натиск за стимулиране на спекулативно търсене, страх от несигурност и старомодното ирационално изобилие и алчност .

Понци схема ли е Биткойн?

Понци схема е мошеническа инвестиционна операция, която изплаща инвестициите на хората от техните собствени пари или от средствата на нови инвеститори, вместо от печалбата на лицата, управляващи бизнеса. Такива схеми се сриват, когато няма достатъчно нови участници и потърпевши са последните, включили се като инвеститори. Биткойн е безплатен софтуерен проект без централна власт. Следователно, никой не е в състояние да направи измамни действия, относно възвръщаемостта на инвестициите. Подобно на останалите основни валути, като например злато, долар, евро, йена и т.н., няма гаранции за покупателната му способност и валутният курс се движи свободно. Това води до волатилност, от която собствениците на биткойни могат непредсказуемо да печелят или губят пари. Въпреки спекулациите, Биткойн е платежна система с полезни и конкурентни качества, които се използват от хиляди потребители и предприятия.

Не осигурява ли Биткойн повече привилегии на своите първи потребители?

Някои от първите участници в мрежата имат голям брой биткойни, защото са предприели рискове и са инвестирали време и ресурси в една недоказана технология, която не е могла да се използва от всеки и е било много по-трудно да се защити добре. Много от тях са харчили голям брой биткойни, преди те да станат ценни, покупките са били в малки количества и не са се правили огромни печалби. Няма гаранция, че цената на Биткойн ще се увеличи или падне. Това е сходно с инвестирането в проект в начален стадий, който може да развие своята стойност и популярност или просто никога да не пробие. Биткойн е все още в зародиш и е проектиран с много дългосрочна перспектива. Трудно е да си представим, че той е създаден, за да толерира първите участници, както и че включващите се сега, могат да бъдат или да не бъдат печелившите в бъдеще.

Няма ли да попадне Биткойн в дефлационна спирала?

Теорията за дефлационната спирала казва, че ако се очаква цените да падат, хората оставят покупките си за в бъдеще, за да се възползват от по-ниските цени. Този спад в търсенето на свой ред ще предизвика търговците да намалят цените си, за да се опитат да го стимулират, което прави проблема още по-голям и всичко това води до икономическа депресия. Въпреки, че тази теория е популярен начин да се оправдае инфлацията сред централните банки, тя не винаги е вярна и се смята за спорна сред икономистите. Потребителската електроника е един пример за пазар, където цените постоянно падат, но той не е в депресия. По същия начин, стойността на биткойн се е повишила с течение на времето и все пак размерът на Биткойн икономиката също се разрасна драстично заедно с нея. Тъй като стойността на валутата и размерът на икономиката започват от нула през 2009 г., Биткойн е контрапример към теорията и показва, че понякога нещата са различни. Независимо от това, Биткойн не е проектиран да бъде дефлационна валута. По-точно може да се каже, че Биткойн е предназначен да се повиши в ранните години и да стане стабилен в по-късните. Единственият случай, в който количеството биткойни в обращение ще намалее е, ако хората небрежно губят портфейлите си и нямат техни резервни копия. Със стабилна парична база и стабилна икономика, стойността на валутата следва да остане същата.

Спекулациите с цената не са ли проблем?

Това е като вечният въпрос - кокошката или яйцето. За да се стабилизира цената на биткойните, трябва да се развие икономика от голям мащаб с много компании и потребители. За да бъде развита една такава икономика, компаниите и потребителите трябва да виждат стабилност на цените. За щастие, нестабилността не засяга основните ползи от Биткойн като платежна система, за прехвърляне на пари от точка А до точка Б. Напълно възможно е фирмите и лицата да конвертират незабавно Биткойн плащанията в тяхната местна валута, което ще им позволи да се възползват от предимствата на Биткойн, без да бъдат афектирани от колебанията в цените. Биткойн предлага много полезни и уникални характеристики и много потребители избират да използват Биткойн. С такива решения и стимули е възможно Биткойн да узрее и се развие до степен, в която нестабилността на цените ще бъде ограничена.

Какво ще стане, ако някой купи всички съществуващи биткойни?

Само една малка част от биткойните, пуснати в обращение, се предлагат за продажба. Пазарите за биткойни са конкурентни, което означава, че тяхната цена ще се покачва или понижава в зависимост от търсенето и предлагането. Освен това, десетилетия напред нови биткойни ще бъдат пускани в обращение. Ето защо, дори и за най-мотивираният купувач е невъзможно да закупи всички биткойни, които съществуват. Това обаче не означава, че пазарите не са уязвими към манипулиране на цените, тъй като все още сравнително малка сума пари може да измести пазарната цена в някоя от двете посоки. Ето защо Биткойн засега остава актив с толкова променлива цена.

Какво ще се случи, ако бъде създадена по-добра дигитална валута?

Това може да се случи. За сега, Биткойн остава далеч пред най-популярните децентрализирани виртуални валути, но не може да има гаранция, че тя ще запази тази позиция. Вече има набор от алтернативни валути, вдъхновени от Биткойн. Те обаче, както вероятно правилно сте предположили, трябва да направят значителни подобрения, за да изпреварят Биткойн по отношение на установен пазар, въпреки че всичко това е непредсказуемо. Биткойн също може направи подобрения, взаимствани от конкурентната валута, стига тя да не променя основните части на протокола.

Следва частта, в която трябва да обясним как се случват транзакциите и копаенето на Биткойн.

Как се потвърждават транзакциите в мрежата?

Получаването на плащане с Биткойн е почти мигновено. Въпреки това, има десет минути средно закъснение преди мрежата да започне да потвърждава вашата транзакция чрез нейното включване в блок и преди да може да харчите биткойните, които получавате. Потвърждение означава, че има консенсус в мрежата за получаването на вашите биткойни и че те не са били изпратени на някой друг по същото време, а се считат за ваша собственост. След като транзакцията е била включена в един блок, тя ще продължи да бъде налична под всеки следващ блок, което прогресивно ще консолидира този консенсус и ще намали риска от обратна транзакция. Всеки потребител е свободен да определи в кой момент да потвърди дадена транзакция, но шест потвърждения често се считат за толкова безопасни, колкото да чакаш шест месеца за транзакция с кредитна карта.

Колко е таксата за изпращане на транзакция?

Таксата за потвърждение на транзакция в мрежата на Биткойн се променя постоянно и зависи от броя плащания, които трябва да бъдат обработени от копачите в този момент. Актуалната такса може да следите в сайтове като mempool.space. Там се описва препоръчителната такса, с която трябва да изпратите транзакцията си, за да бъде своевременно обработена от мрежата, както и броя плащания, които стоят на опашката, наречена mempool. Както самото копане на биткойн е конкурентна среда, така е и с транзакциите в мрежата. Вие се състезавате с другите потребители на мрежата чия транзкция ще влезе в следващия блок. По този начин вие може да пуснете транзакцията си и без такса, но тя най-вероятно ще бъде обработена след много дълго време.

Мога ли да получа Биткойн, ако портфейлът ми не е включен?

Няма проблем с това. Биткойните ще се появят следващия път, когато стартирате приложението, отговарящо за вашия портфейл. Те всъщност не са получени в софтуера на компютъра ви, а са приложени към публичната книга, която се споделя между всички устройства в мрежата. Ако биткойни са изпратени, когато портфейлът на клиентската програма не е включен и по-късно го стартирате, той ще изтегли блокове и ще сравни реалната информация за транзакциите, които е пропуснал, В крайна сметка биткойните ще се появят, както ако бяха получени в реално време. Портфейлът ви е необходим само, когато искате да харчите биткойни.

С това завършваме първата част от статията. За да прочетете за добива на Биткойн, защитата на мрежата, изразходва ли прекалено много ресурси, може ли да бъде хакната, отворете:

Въведение в Биткойн и криптовалутите - Част 2

 

Източник: Припомняме още веднъж, че източник на много голяма част от тази информация е bitcoin.org. Не пропускайте да посетите сайта, за да продължите с биткойн образованието си.