Регистрация

10 ключови въпроса след като Русия нахлу в Украйна - част 2

10 ключови въпроса след като Русия нахлу в Украйна - част 2

Добро утро в събота! 

Историите, които наблюдаваме сега, ще имат пряк отпечатък на бъдещето. Днес ще разгледаме втората част с ключови въпроси след като Русия нахлу в Украйна. Как това влияе на макрокартината в краткосрочен и дългосрочен план.

Доминация на Биткойн: 41.71%

Цена на Биткойн: $39 420

Обем търговия за последните 24 часа = $94 млрд.

🚨 Fear and Greed Index: 26 Fear

 

  $ ∆24h
Пазарна Капитализация на Крипто 1.79T 4.95%
Пазарна Капитализация на Биткойн 747B 1.24%
Пазарна Капитализация на Етериум 335B 5.78%
Пазарна Капитализация на DeFi 123B -17.66%

Прочети част първа

6 SWIFT и хегемонията на долара 

От години SWIFT се явява като международна сетълмент система. В нея участват множество финансови институции от почти всички краища на света, но както винаги има едно но. Главно системата е контролирана от САЩ. С нарастването на конфликта се надигнаха слуховете за изключването на Русия от SWIFT, това може да е една от поредните санкции срещу страната на Путин. 

Един подобен ход обаче би заплашил резервния статус на долара. Нещо, което се говори след 2020, и изпечатването на трилиони долари от страна на ФЕД. Много икономисти предвиждат, че в следващите 50 години доларът ще загуби своя резервен статус, а стъпките на САЩ и ФЕД като че ли забързват процеса. 

 

7 Алтернативи на SWIFT

След 2014 Русия проактивно работи над своята автономност в икономическо отношение. Една от насоките, в които се развива, е създаването на своя лична сетълмент система на име SPFS. Към момента в нея участват около 20% от банките в страната, но е по-важен факта, че при евентуалното изключване на Русия от SWIFT, тя вече има изградена някаква финансова инфраструктура, която да не предизвика паника. 

Като говорим за алтернатива на SWIFT - знаем, че Китай активно тества и вече пуска в употреба своя дигитален юан. Тази система може да се счита за алтернативна при сетълмент, макар и в по-малък мащаб.

Струва си да отбележим, че партньорството Русия-Китай може да е много креативно и да е свързано и в това отношение. 

 

8 Биткойн и блокчейн 

След като разгледахме голяма част от макро факторите, нека дойдем на думата крипто. 

Биткойн получи благословията на Путин и в момента парламента работи по регулации на криптовалутата, които ще са в доста позитивна насока за нея. Путин директно заяви, че иска да се възползва от плюсовете, които индустрията може да донесе, а страната е една от първите по процент от глобалния хаш рейт. 

В допълнение Биткойн е глобална сетълмент система, децентрализирана и работеща от достатъчно години. Виждаме и примера на Ел Салвадор не само в опит за иновация, а и протест срещу долара. Президентът на Салвадор няколко пъти размаха пръст на неколцина американски политици, опитали се да се бъркат в решенията на страната. 

 

9 Биткойн като изкупителна жертва 

Про крипто насочеността на Русия обаче накара крипто Twitter да зададе въпрос дали Биткойн може да се превърне в изкупителната жертва. Дали Западът може да определи технологията като враг и с това да предприеме драстични рестрикции. Това ще раздели света на крипто лагери от страна на политическа власт. Нещо, което не трябва да се случва. Биткойн е за всеки. 

 

10 CBDCта и стейбълкойни

Ситуацията поставя на масата и темата за дигиталните валути на централните банки (CBDC) и стейбълкойните. Китай работи на своя дигитален юан, което накара САЩ също да обърне внимание по темата за дигитален долар. 

Тънък е моментът със стейбълкойните и напоследък забелязваме промяна в тенденцията във Вашингтон. Освен про мнение за дигитален долар, се обръща внимание и на вече изградените стейбълкойни. 

Вашингтон смята, че именно те могат да бъдат използвани като CBDC, което ще даде голяма сила в ръцете на Америка. Тетър и USDC за утвърдени стейбъли и евентуалното им приравняване на CBDC ще изпревари Китай и техния дигитален юан.

 

Това бяха ключовите 10 въпроса, които си струва да държим в нашия радар.

Възможността за дискусия е отворена във всички наши социални мрежи, присъедини се!

Харесайте Фейсбук страницата ни

Последвайте ни в Инстаграм

Последвайте най-интересните новини от света в групата ни Крипто Дейли

Крипто Дейли и в Телеграм

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога