Регистрация

10 ключови въпроса след като Русия нахлу в Украйна - част 1

10 ключови въпроса след като Русия нахлу в Украйна - част 1

Добро утро в петък! 

Доминация на Биткойн: 42.54%

 Цена на Биткойн: $38 270

Обем търговия за последните 24 часа = $119 млрд.

🚨 Fear and Greed Index: 27 Fear

 

  $ ∆24h
Пазарна Капитализация на Крипто 1.71T 7.52%
Пазарна Капитализация на Биткойн 725B 8.07%
Пазарна Капитализация на Етериум 311B 9.25%
Пазарна Капитализация на DeFi 116B 4.24%

В делничния брой винаги обсъждаме последните крипто новини, но днес ще сме фокусирани напълно над една тема. Биткойн и останалите дигитални валути се влияят от цял набор фактори и геополитическият не е за подценяване. Историите, които наблюдаваме сега, ще имат пряко влияние върху бъдещето. Затова днес ще разгледаме първа част от 10 важни икономически въпроса от навлизането на Русия в Украйна.

 

  1. По-сериозни санкции 

Още преди фактическото навлизане на Русия в Украйна бяха наложени икономически санкции от САЩ, Европейския Съюз и Австралия. В крипто Twitter обаче се задаваха много въпроси защо санкциите не са по-строги и с по-голяма сила. Дали очакваме по-сурови санкции е на път да разберем.

  1. Русия и връзката със света 

Икономическата връзка на Русия с останалата част на света не трябва да бъде подценявана. Икономиките са пряко свързани с нея и сегашният конфликт определено ще има трайни последици върху страните. 

Русия е на първо място в износа на голяма част от ресурсите, необходими за ежедневни нужди. Страната изнася 80% от природния си газ, а Европа внася 40% от природния газ именно от страната на Путин. С нарастването на цените на горивото през последните месеци и почти сигурни проблеми с вноса, се очаква още по-голямо повишение в цените. 

Всичко обаче далеч не спира до тук - Русия е най-големият износител на амония и почва (тор). Няма ли износ на тор, няма реколта, няма храна за населението, което би създало още по-голямо напрежение. 

Русия е топ 3 износител на пшеница за последния век, Украйна пък е в топ 10 износители на пшеница. Извод: евентуалното им изключване за известно време би означавало повишение на цените на всички хлебни изделия. 

Русия е сред топ 3 износителите на никел, който се използва в стоманата, дизел, петрол, всякакви метали за технологии, слънчогледово олио и въглища. Това дава на страната много карти, с които да влияе пряко на икономиките в глобален мащаб. 

  1. Русия не се страхува от санкции 

След конфликта в Украйна от 2014 г. Путин започна усилено изграждане на вътрешната икономика и нейните резерви. Сключени са безброй договори за сътрудничество с Китай, като един от тях е за общ газов тръбопровод за следващите 30 години. На страната на федерацията изглежда е и Индия - Русия е сключила договор да изнесе 40 млн т. въглища. 

Освен обаче сключването на приятелства, Путин се е заел да изгради добра структура на финансовите резерви. Русия има $631 млрд в резерв, което се равнява на ⅓ от икономиката ѝ. Те са в евро, китайски юан и злато, като количеството на американски долар е само 16%. 

  1. Последици от недостиг на ресурси 

Както видяхме, Русия изнася едни от най-важните ресурси за ежедневна употреба. Твърде вероятно е недостигът им да има пряко влияние върху цените и икономиките. Докато САЩ биха усетили само някои от проблемите в доставките на суровини, то Европа ще бъде силно засегната (особено в отношение природен газ и пшеница).

  1. SWIFT система 

SWIFT е международна системата, която свързва над 11 000 институции в повече от 200 страни по света. Тя е ръководена главно от САЩ и е една от причините американският долар да има резервен статус. Чрез системата се осъществяват плащания и Форекс търговия навсякъде по света. 

Обвързването на всички парични потоци в SWIFT създава голямата заплаха за изключване на някоя от страните участнички, като в този случай под прицел е Русия. Това би била най-голямата санкция за страната. Евентуално премахване на федерацията ще затрудни икономическата търговия, ще забави процеса на обмен на всички стоки и ще изложи на риск компаниите, имащи несъбрани задължения от руснаците.

Не пропускай утрешния брой с още пет важни макро въпроса!

CEO-то на FTX Sam Bankman-Fried написа чудесен тред по темата:

https://twitter.com/sbf_ftx/status/1496745220536352768?s=12

 

Ако искате да получавате нотификация за новите статии от нашия блог, кликнете на бутона по-долу, за да се абонирате.

Подбрани новини


Последно от блога